Politika

TUPONJA: O Vladi u skladu s interesima Crne Gore

Poslanici Pozitivne Crne Gore će se prema pitanju povjerenja Vladi odnijeti u skladu sa onim što je najbolji interes Crne Gore, kazao je u intervjuu za Pobjedu šef kluba poslanika te stranke, Goran Tuponja.
TUPONJA: O Vladi u skladu s interesima Crne Gore
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

On navodi da je potrebno analizirati sve aspekte ovog pitanja, što podrazumijeva niz unutarstranačkih konsultacija i razmatranje ovog pitanja na stranačkim organima.

"Smatram da je potpuno legitimno i normalno, svugdje u svijetu, pa bi trebalo i kod nas, da politička partija teži ostvarenju svog političkog programa, a ostvarenje političkog programa je zapravo jedino moguće kroz vršenje vlasti",  kazao je Tuponja.

Sjednica GO Pozitivne na kojoj će biti donijeta odluka o pitanju povjerenja Vladi biće održana 20. januara.

"Poslanici Pozitivne će se, kao i uvijek do sada, i prema ovom pitanju odnijeti vrlo odgovorno, što podrazumijeva cio niz unutarstranačkih konsultacija i razmatranje ovog pitanja na stranačkim organima. Naravno, svaki poslanik je vlasnik svog mandata i, na kraju krajeva, ima pravo da odluči prema sopstvenom ubjeđenju. Ali, naša praksa je do sad bila da više glava više zna i da je dobro saslušati kako stranačke kolege razmišljaju o pojedinim pitanjima i nakon toga donijeti odluku. Sigurno je potrebno analizirati sve aspekte ovog pitanja, kakve posljedice nosi sa sobom u jednom ili drugom slučaju, kakva je naša stranačka uloga u tome i što je najbolji interes Crne Gore", rekao je Tuponja.

Pojedini analitičari smatraju da ukoliko nezadovoljni konstituent Vlade SDP glasa protiv povjerenja izvršnoj vlasti, „otvara vrata za Pozitivnu kao nekoga ko će ući u novu Vladu“.

Tuponja je odgovorio na pitanje vidi li Pozitivna sebe, kao opoziciona straka, u novoj Vladi.

"Sasvim sigurno stavovi Pozitivne ne zavise od stavova drugih partija, bilo da su u vlasti ili u opoziciji. Smatram da je potpuno legitimno i normalno, svugdje u svijetu, pa bi trebalo i kod nas, da politička partija teži ostvarenju svog političkog programa, a ostvarenje političkog programa je zapravo jedino moguće kroz vršenje vlasti. Možda se, posmatrajući našu političku scenu, može steći utisak da su pojedine partije sasvim zadovoljne svojim opozicionim statusom i da zapravo uopšte ne žele preuzeti odgovornost vršenja vlasti. Ipak to nije slučaj sa Pozitivnom. Nama nije cilj da budemo vječita opozicija, naprotiv, svjesni smo da je ostvarenje političkog programa moguće samo kroz vršenje vlasti. Hoće li Pozitivna biti dio neke buduće vlasti otvoreno je pitanje i zavisi od mnogo faktora", rekao je Tuponja.

Izvor: Pobjeda; foto: radwb.eu

Portal Analitika