Podgorica

KANA: Neboderu nije mjesto pored remek djela

Grupa arhitekata KANA (Ko ako ne arhitekt) ne odustaje od borbe protiv izgradnje dvanaestospratnice pored hotela ,,Podgorica”, čiji je investitor ,,Normal kompani”. Oni se zalažu za očuvanje kulturnog i graditeljskog identiteta hotela ,,Podgorica”, za koji je projektant Svetlana Kana Radević, 1967. godine dobila ,,Borbinu” nagradu – najviše priznanje koje se u bivšoj Jugoslaviji dobijalo iz oblasti arhitekture.
KANA: Neboderu nije mjesto pored remek djela
Portal AnalitikaIzvor

U prostorijama Saveza arhitekata Crne Gore, juče su ih podržale i starije kolege - izvršni direktor Arhitektonskog foruma za zaštitu Andrija Markuš i arhitekta Pavle Popović. Rifat Alihodžić, javio je da je spriječen i poručio da ih takođe podržava.

Grupa KANA zatražila je da se hotel ,,Podgorica” hitno stavi pod prethodnu zaštitu, da se izmjene i dopune detaljnog urbanističkog plana „Rekreativno-kulturna zona na obali rijeke Morače – južni dio“ stave van snage, nakon detaljnog prethodnog ispitivanja pravne i planske utemeljenosti rješenja ovog plana i da se obustavi izgradnja nebodera u neposrednoj blizini hotela. -Vjerujemo da je još moguće reagovati i sačuvati hotel ,,Podgorica” i njegovu okolinu od dalje devastacije. Smatramo da postoje svi preduslovi da Uprava za zaštitu kulturnih dobara u skraćenom upravnom postupku stavi objekat hotela ,,Podgorica” pod prethodnu zaštitu, kao antologijsko djelo crnogorske moderne arhitekture – obrazložila je grupa KANA. (Opširnije čitajte u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika