Kultura

"Kerol" i "Most špijuna" vode u trci za nagrade BAFTA

Romansa "Kerol" i drama iz perioda Hladnog rata "Most špijuna" vode po broju nominacija za ovogodišnje britanske filmske nagrade BAFTA, a oba ostvarenja nominovana su u čak devet kategorija.
"Kerol" i "Most špijuna" vode u trci za nagrade BAFTA
Portal AnalitikaIzvor

Film "Kerol" Toda Hejnsa, priča o starijoj udatoj ženi koja se 1950-tih zaljubljuje u mladu prodavačicu, a u kom glavne uloge tumače Kejt Blančet i Runi Mara, ne prestaje da oduševljava kritiku još od premijere u maju, na Kanskom festivalu. Ovo ostvarenje je, između ostalog, nominovano za najbolju žensku ulogu, najbolju sporednu žensku ulogu, najbolji adaptirani scenario, najbolji film i najbolju režiju.

"Most špijuna" Stivena Spilberga, sa Tomom Henksom u ulozi advokata koji pregovara o oslobađanju američkog pilota kojeg je SSSR zarobio tokom Hladnog rata, nadmetaće se u kategoriji za najbolji film, režiju, originalnu muziku i originalni scenario. Mark Rejlens, koji takođe glumi u ovom ostvarenju, nominovan je u kategoriji za najbolju sporednu mušku ulogu.

Film o preživljavanju, "Povratnik", dobio je osam nominacija, među kojima za najbolji film, najbolju mušku ulogu za Leonarda Dikaprija i najbolju režiju za Alehandra Injaritua, koji je prošle godine osvojio Oskara sa dramom "Čovjek ptica".

Sedam nominacija pripalo je akcijskom blokbasteru "Pobješnjeli Maks: Autoput bijesa", a šest priči o irskim emigrantima u Njujorku "Bruklin", čija se glavna glumica Širše Ronan našla u trci za nagradu BAFTA za najbolju žensku ulogu.

Svemirska avantura "Marsovac" takođe je dobila šest nominacija, među kojima one za najbolju režiju za Ridlija Skota i najbolju mušku ulogu za Meta Dejmona.

Filmu "Opklada vijeka" o grupi vještih investitora koji su se obogatili klađenjem na finansijski raspad, pripalo je pet nominacija, među kojima za najbolju režiju za Adama Mekija i najbolju sporednu mušku ulogu za Kristijana Bejla.

Transrodna drama "Dankinja" nominovana je u kategoriji izuzetnog britanskog filma, a njena dva vodeća glumca, prošlogodišnji dobitnik Oskara Edi Redmejn i Alisija Vikander, nominovani su u kategoriji glavne muške, odnosno ženske uloge. Vikander je nominovana i u kategoriji za sporednu žensku ulogu za film "Ex Machina", koji će se takođe nadmetati za nagradu za izvanredni britanski film.

"Spotlight", drama o slučajevima pedofilije u katoličkoj crkvi, dobila je tri nominacije: za najbolji film, najbolji scenario i najbolju sporednu mušku ulogu za Marka Rufala.

Među nominovanima za najbolju glavnu mušku ulogu su i Brajan Krenston za film "Trumbo" i Majkl Fasbender za Stiva Džobsa u istoimenom filmu koji ima još dvije nominacije - za najbolju sporednu žensku ulogu za Kejt Vinslet i najbolji adaptirani scenario.

Od ostalih nominovanih za najbolju žensku ulogu su Bri Larson u filmu "Soba" i Megi Smit u filmu "The Lady in the Van".

Naučnofantastični blokbaster "Ratovi zvijezda: Buđenje sile" nadmetaće se za nagradu za najbolju originalnu muziku, najbolji produkcijski dizajn i najbolje specijalne vizuelne efekte.

Među ostvarenjima u trci za nagradu za izuzetan britanski film najviše nominacija imaju "45 godina", "Ejmi" i "Jastog".

Imena dobitnika nagrade BAFTA biće saopštena na ceremoniji koja će 14. februara biti priređena u Londonu.

Izvor: B92.net/Tanjug

Foto: bbc.co.uk

Portal Analitika