Sci/Tech

Oslobodite telefon ovih pet najvećih "žderača baterije"

Pametni telefoni mogu brzo da postanu zatrpani brojnim nepotrebnima aplikacijama koje ne samo da zauzimaju prostor za čuvanje podataka, već utiču i na performanse telefona, kao i na vijek baterije. Zato je vrijeme za čišćenje pametnog telefona.
Oslobodite telefon ovih pet najvećih "žderača baterije"
Portal AnalitikaIzvor

Androidpit navodi da osim pet "žderača baterije" koje navode, treba da uklonite i sve one za koje ste primijetili da ih ne koristite.

Facebook: Ova aplikacija troši bateriju više nego bilo koja druga, a ne ispunjava funkciju. Naime, umjesto aplikacije Facebook, dovoljno je koristiti boomark koji će stajati na vašem početnom ekranu i otvoriti vaš profil unutar internet pretraživača.

Aplikacije za vremensku prognozu: Ove aplikacije su u samom vrhu kada je riječ o "cijeđenju" baterije, zato što konstantno ažuriraju podatke. Umjesto widgeta za prikaz vremenske prognoze i aplikacije za vremensku prognozu, bolje je koristiti glasovnu opciju "OK, Google".

Antivirus aplikacije: Ako aplikacije preuzimate sa sigurnih adresa, poput Google Play trgovine, telefon vam je siguran od virusa i time su antivirus aplikacije potpuno besmislene. Prije će vam ukrasti telefon, nego što će biti napadnut "iznutra". Google je prilično ažuran kada je u pitanju borba protiv virusa u njihovim virtuelnim trgovinama aplikacija.

Aplikacije za čišćenje nepotrebnih datoteka: Aplikacije ovog tipa uglavnom brišu nepotrebne datoteke i tako poboljšavaju performanse telefona, ali nisu dovoljno efikasne da biste im omogućili "čitavu" aplikaciju. Naime, to možete riješiti vrlo brzo sami, brisanjem sačuvanog keša: Settings > Storage > Cached data > OK. Ove aplikacije troši neuporedivo više baterije, između ostalog i zbog reklama.

Internet pretraživač koji dolazi s telefonom: U Google Play trgovini moguće je preuzeti bolji i sigurniji pretraživač od Google Chrome-a koji je instaliran na vašem smartfonu.

Izvor: N1 Hrvatska

Foto: wp.com

 

Portal Analitika