Rukomet

Evropski klasik na startu glavne runde, ADŽIĆ: Đer veliki izazov

Rukometašice Budućnosti u subotu (16 sati) gostuju Đeru u utakmici prvog kola glavne rundeLige šampiona. Aktuelni šampion Evrope prvu fazu takmičenja završio je sa pet pobjeda i remijem, a u glavnu rundu prenio je sedam bodova, dok je mađarski tim sa četiri pobjede, po jednim porazom i remijem bio prvi u C grupi, a u glavnu rundu prenio je pet bodova.Budućnost je bez poraza u Ligi šampiona godinu i osam mjeseci, a posljednji je doživjela upravo od Đera (27:21) u finalu, maja 2014.
Evropski klasik na startu glavne runde, ADŽIĆ: Đer veliki izazov
Portal AnalitikaIzvor

Biće to okršaj dva tima koja su osvojila četiri posljednja trofeja Lige šampiona, Budućnost je slavila u finalu 2012. nakon što je bila uspješnija u dvomeču, dok se mađarski velikan revanširao dvije godine kasnije na finalnom turniru u Budimpešti. Dva velikana evropskog rukometa igrala su i u finalu Kupa pobjednika kupova 2006. u kojem je Budućnost osvojila trofej.

”Plave” su u šesti po veličini grad u Mađarskoj koji se nalazi između Budimpešte i Beča, doputovale 15 minuta prije podneva čarterom iz Podgorice, a od 14 sati odradile su i trening u dvorani u kojoj će se u subotu suprotstaviti jednom od glavnih favorita za osvajanje trofeja.

Đer će se biti oslabljen neigranjem Anite Gorbic i Suzane Tomori, dok će trener BudućnostiDragan Adžić na raspolaganju imati i dva pojačanja – golmana Tunisa Ešraf Abdalu i desno krilo, Slovenku Neli Irman.

– Pred nama je veliki izazov, ali neće biti lakše ni protiv Vardara i Midtjilanda. Znali smo to na početku sezone i jedan od razloga zašto djevojke rade naporno je činjenica da smo znali da nas u glavnoj rundi očekuju sjajni protivnici. Radujemo se utakmici protiv Đera jer su to uvijek sjajni okršaji, sa velikom energijom i vjerujem da će tako biti i ovog puta. I jedni i drugi imamo dosta problema zbog povrijeđenih igračica, ali kvalitet oba tima garantuje kvalitetnu utakmicu. Vjerujem da imamo kvalitet da im se suprotstavimo na pravi način u njihovoj novoj dvorani. Imali smo dugu pauzu između dvije runde. Igračice koje nijesu nastupile na Svjetskom prvenstvu Marta Žderić i Dragana Cvijić nažalost nijesu uspjele da saniraju povrede. Žderić je upitna za duel protiv Đera zbog problema sa Ahilovom tetivom, dok Cvijić ima problema sa koljenom. Suzana Lazović se povrijedila na Svjetskom prvenstvu, ali će nam pomoći koliko je to moguće bez jačeg treninga iza sebe. Znali smo da Svjetsko prvenstvo nosi rizik i dobro je što smo izašli sa manje povrijeđenih igračica nego što ima Đer – kazao je Adžić.

Mađarski tim sa četiri pobjede, po jednim porazom i remijem bio je prvi u C grupi, a u glavnu rundu prenio je pet bodova.

– Đer je fantastična ekipa iako neće igrati Tomori i Gorbic na koje smo se spremali još prije Svjetskog prvenstva kada smo krenuli u analizu protivnika. I ovaj Đer predvođen sa Amorim i Grot, te kvalitet koji posjeduju ostale igračice, vrlo je zahtjevan i ozbiljan protivnik, možda i najteži u glavnoj rundi. Đer zahtjeva visok nivo igre i moramo da budemo na visini zadatka kako bi im parirali u ovom sastavu – kazao je Adžić.

Katarina Bulatović je osvojila dva posljednja trofeja Lige šampiona – jedna od najboljih igračica svijeta na poziciji desnog beka 2014. je to uradila u dresu Đera, a prošle sezone je drugi put u karijeri podigla najvažniji trofej kao igračica najtrofejnijeg crnogorskog kluba.

– Đer je sjajna ekipa i očekujem tešku i neizvjesnu utakmicu. U odnosu na sezonu u kojoj sam nastupala u Đeru, promijenio se veliki broj igračica u njihovom sastavu. Ostaje da se vidi kako su uspjeli da uklope sve igračice. Za razliku od Đera, Budućnost nije mnogo mijenjala posljednjih sezona, tako da očekujem da će to biti naša prednost. Đer igra sjajnu odbranu i mislim da će presuditi taj segment igre, odnosno da će pobijediti tim koji bude imao više koncentracije. Meč je važan, ali ne i presudan jer ima još dosta da se igra. Sigurno je ipak, da bi nam pobjeda mnogo značila – kazala jeBulatović.

Poslije sjajnih izdanja u dresu reprezentacije Rumunije koju je predvodila do srebrne medalje na Svjetskom prvenstvu u Danskoj, čime je zaslužila nagradu za najbolju igračicu šampionata, Kristina Neagu spremna je da predvodi Budućnost ka trećem uzastopnom učešću na finalnom turniru Lige šampiona.

– Očekujem okršaj pred punim tribinama protiv veoma kvalitetnog protivnika i to u prvom meču u novoj godini. Igrali smo protiv njih u finalu prije dvije godine, ali stvari su sada drugačije. Spremni smo za meč i dugo smo analizirali protivnika. Očekujem naše dobro izdanje i vjerujem da ćemo se u Podgoricu vratiti sa dva boda. Svi protivnici u glavnoj rundi su veoma jaki i svi ste se uvjerili kakvi su bili rezultati njihovih međusobnih duela u preliminarnoj fazi – kazala je Neagu.

Duel u Đeru počeće u 16 sati.Za subotu je zakazan i duel Vardara i CSM Bukurešta (17.30), dok će se u nedjelju sastatiMidtjiland i Savehof (17).

Portal Analitika