Politika

VUČINIĆ: SPC dovodi u pitanje državni autoritet i pokušava da spriječi ulazak u NATO

Srpska crkva politikom koju demonstrira u Crnoj Gori dovodi u pitanje državni autoritet, koristeći srpski nacionalizam kome je vezivno tkivo svetosavski religiozni koncept, kao instrument protiv naše zemlje, dok velikosrpske političare podstiče da vrše zločin protiv crnogorske države, rekao je Vučinić za Portal Analitika.
VUČINIĆ: SPC dovodi u pitanje državni autoritet i pokušava da spriječi ulazak u NATO
Portal AnalitikaIzvor

Potpredsjednik savjeta Mitropolije CPC i jedan od osnivača Crnogorskog porketa Stevo Vučinić,  kazao je u razgovoru za Portal Analitika da dio opozicije predvođen vladikom Amfilohijem demonstrira kontrolisano „političko i ulično divljaštvo“ s ciljem da spriječi ulazak Crne Gore u NATO i donošenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Podupire se zaštitom velike Rusije i Srbije kao regionalne sile.

„Takvom politikom koja je instrument strane sile prijeti miru i poretku, poslovično Crnogorcima, nažalost i nacionalnim manjinama - Hrvatima, Bošnjacima i Albancima. Ciljevi su im u službi propasti zemlje i pripreme ponovne aneksije u korist Srbije. To je izazov za vlasti ove zemlje koje suverenitet i nacionalni integritet moraju da brane svim raspoloživim sredstvima – političkim, pravnim i policijskim“, rekao je Vučinić za Portal Analitika komentarišući najnovije izjave mitropolita Amfilohija usmjerene protiv ulaska Crne Gore u NATO.

Vučinić je kazao da očekuje da u 2016. godini Skupština usvoji zakon o slobodi vjeroispovijesti i postupi po njemu.

„Dakle, nezakonito prepisanu crkvenu imovinu na Beogradsku patrijaršiju ponovo uzakoni na državu, sankcioniše političko djelovanje vjerskih zajednica, onemogući imenovanje visokih klirika bez državne saglasnosti i povede računa o interesima Crnogorske crkve. U protivnom, to bi bila kapitulacija pred beogradskim klerikalnim razbojnicima“, poručio je on.

0901stevo1ANALITIKA: Nova srpska demokratija Andrije Mandića i Demokratska narodna partija Milana Kneževića planiraju da doček ,,pravoslavne Nove godine“ pretvore u anti-NATO koncert, a kasnije je planirano da okupljeni prošetaju do Hrama Hristovog Vaskrsenja gdje će mitropolit Amfilohije održati moleban. Da li u ovome vidite zloupotrebu nacionalnih i vjerskih ubjeđenja u političke svrhe?

VUČINIĆ: To je zloupotreba religije zaklonjena bogoslovskim iskazima i citatima iz jevanđelja koja je u službi beogradskih centara moći, s ciljem da izazovu slom državnog suvereniteta i propast zemlje. Tako pretvaraju zemlju u epicentar vjerskih sukoba i okršaja, kakvi na ovom prostoru nijesu zapamćeni od ranofeudalnih vremena. Ta pseudopatrijaršija otjelotvoruje ekspanizionističke težnje militarističkih i velikosrpskih beogradskih krugova. Ona politikom koju demonstrira u Crnoj Gori dovodi u pitanje državni autoritet, koristeći srpski nacionalizam kome je vezivno tkivo svetosavski religiozni koncept, kao instrument protiv naše zemlje, dok velikosrpske političare podstiče da vrše zločin protiv crnogorske države. Takvu zločinačku politiku su ozakonili i moralno uzdigli kao patriotski gest koji se kao takav veliča i preporučuje svim crnogorskim građanima. Nasilje nad neistomišljenicima su proglasili poželjnim, a Crnogorce i njihovu zemlju oglasili antisrpskom tvorevinom protiv koje je dozvoljena upotreba svih nečasnih sredstava. To je doseglo karikaturalne razmjere i izmetnulo se u praksu koja nema primjera u Evropi da se četnici kao saradnici okupatora oglašavaju antifašistima i izdajnici Crne Gore patriotama.

ANALITIKA: Mitropolit Amfilohije je izjavio da Crna Gora treba da „pomogne Evropi da rasformira organizacije poput NATO-a“. Da li ovakve izjave predstavljaju mješanje crkve u državne poslove i što država treba da uradi po tom pitanju?

VUČINIĆ: Dio opozicije predvođen vladikom Amfilohijem demonstrira kontrolisano političko i ulično divljaštvo s ciljem da spriječi ulazak Crne Gore u NATO i donošenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Podupire se zaštitom velike Rusije i Srbije kao regionalne sile. Takvom politikom koja je insturment strane sile prijeti miru i poretku, poslovično Crnogorcima, nažalost i nacionalnim manjinama, Hrvatima, Bošnjacima i Albancima. Ciljevi su im kriminalni i u službi su propasti zemlje i pripreme ponovne aneksije u korist Srbije. To je izazov za vlasti ove zemlje koje suverenitet i nacionalni integritet moraju da brane svim raspoloživim sredstvima – političkim, pravnim i policijskim.

0901stevo2ANALITIKA: Kako komentarišete približavanje pojedinih političkih struktura i Mitropolije crnogorsko primorske? Da li očekujete da se te strukture ujedine u neku vrstu anti-NATO pokreta koji će se boriti protiv državne politike?

VUČINIĆ: Na sceni je vidljiva usnopljenost svih moći i sila koje potiču od Beograda, Beogradske patrijaršije, velikosrpskih NVO-a i većine opozicije, uperena u crnogorsko nacionalno i državno biće. Zatvorenost tih struktura odaje utisak zavjere. Demonstracije kojih smo se nagledali prethodnih sedmica su prvi korak u procesu koji bi izmijenio politički i nacionalni karakter Crne Gore. Njihova zastava je, bez sumnje četnička. Dok četničko folklorno uličarenje kvalifikuju kao demokratski odgovor na odbijanje vlasti da zemlju preda na upravu stranim silama. To je najobičnija izdaja domovine, što je za stid i sram svakome civilizovanom građaninu.

ANALITIKA: Što očekujete u 2016. godini kada je u pitanju položaj CPC? Da li očekujete neke boljitke i pomoć države oko statusa CPC?

VUČINIĆ: Očekujemo da Skupština usvoji zakon o slobodi vjeroispovijesti i postupi po njemu. Dakle, nezakonito prepisanu crkvenu imovinu na Bogradsku patrijaršiju ponovo uzakoni na državu, sankcioniše političko djelovanje vjerskih zajednica, onemogući imenovanje  visokih klirika bez državne saglasnosti i povede računa o interesima Crnogorske crkve. U protivnom, to bi bila kapitulacija pred beogradskim klerikalnim razbojnicima. U tom slučaju najbolje bi bilo da cetinska filijala Beogradske patrijaršije objavi žiro-račun, pa da njima umjesto državi plaćamo porez. 

Balša KNEŽEVIĆ

Portal Analitika