Vaterpolo

Gojković: Želimo da idemo prema vrhu

Selektor vaterpolo reprezentacije Crne Gore Vladimir Gojković saopštio je spisak od 13 igrača koji će učestvovati na Evropskom prvenstvu u Beogradu od 10. do 23. januara.
Gojković: Želimo da idemo prema vrhu
Portal AnalitikaIzvor

Na spisku su:

1. Dejan Lazović
2. Draško Brguljan
3. Vjekoslav Pasković
4. Darko Brguljan
5. Aleksandar Radović
6. Mlađan Janović
7. Nikola Janović
8. Aleksandar Ivović
9. Saša Mišić
10. Predrag Jokić
11. Antonio Petrović
12. Nikola Vukčević
13. Miloš Šćepanović

‘’Znamo koliko nam je značajno ovo Evropsko prvenstvo, znamo da preko njega možemo da dođemo do olimpijske vize. Želimo da idemo prema vrhu, želimo da dođemo u borbu za medalju. Odradili smo 90 posto onoga što smo planirali. Kratko je vrijeme bilo, možda nijesmo uspjeli da napravimo najbolje procjen, ali mislim da imamo ekipu koja može da igra sa svima. Spremni smo da damo maksimum kako bismo ispunili zacrtani cilj, Španija je najteži protivnik u grupi I biće nam jako teško sa njima. Učestvovali sun a jakom turniru u Mađarskoj gdje su pobijedili domaćina. Slovačka je malo kvalitetnija od Holandije, ali realno to su ekipe koje su ispod našeg kvaliteta. Ako budemo imali pravi pristup, I damo sve od sebe očekujem da slavimo u ovim duelima’’, kazao je u uvodnom izlaganju selektor Vladimir Gojković.

O prvom rivalu u grupi, selekciji Holandije, Gojković je kazao.

‘’Ova dva dana treba da osvježimo igrače, jer smo radili dosta naporno. Pokušaćemo što lakše da dođemo do pobjede, kako se ne bi previše umorili za Španiju. I naravno da podignemo samopouzdanje I igru za dalji period. Imaju igrača koji igra u Partizanu, zatim jednog koji igra u Sabadelju. Tu ekipu karakteriše veoma dobro plivanje. Imaju dva ljevaka, dva solidna centra, ali to nije top nivo evropskog vaterpola, I očekujem da slavimo bez većih problema’’

Sem Jokića, ostali igrači su posljednjih deset dana radili punim intezitetom na treninzima i na turniru u Dubrovniku, kazao je Gojković.

‘’ Jokić je imao problema u prvom meču, ali se vratio I odigrao posljednja dva duela. Više ne osjeća bol, tako da se nadamo da će moći na pravi način da iznese Evropsko prvenstvo. I on ističe da se dobro osjeća, I nadamo se da neće biti problema. Drugo, kao što znate nemamo ljevaka. Voljeli bi da ga imamo. Imali smo samo tri treninga sa Brazilo I tri utakmice u DUbrovniku, I taj mali broj provjera morali smo da uzmemo kao reper. Ovdje su igrači koji su dali veliki doprinos crnogorskom vaterpolu, koji imaju veliko iskustvo. Ali, ostaje žal za preostala tri, četiri igrača koji su otpali sa spiska. Do jutros su bili u igri. Vrijeme će pokazati da li smo napravili pravu procjenu. Odlučili smo se za kvalitet koji znamo da imamo.’’

Španija?

‘’Radi se o istoj ekipi, samo je jedna promjena na poziciji beka. Ali, ova značajnija imena koja vuku reprezentaciju, tu se ništa nije mijenjalo’’, kratak je bio Gojković.

Vladimir Gojković debitovaće kao selector A reprezentacije na velikim takmičenjima.

‘’Za sada nije ništa čudno, ali vidjećemo kad dođemo gore. Normalno je da postoji pozitivna trema. Spremamo se dobro, dobro ćemo uraditi analizu protivnika. Ponoviću opet, naš cilj je da sebe dovedemo na nivo na koji možemo, I u tom slučaju šanse su nam dobre’’, kazao je Gojković.

Kapiten Nikola Janović ističe da je atmosfera u ekipi odlična.

‘’Imamo homogenost koja je potrebna za ovako veliko takmičenje. Iskusna smo ekipa, koja ima par igrača koji su u svojim karijerama sve osvojili. Ovo Evropsko prvenstvo doživljamo kao sportski motiv I želju da vaterpolo reprezentaciju Crne Gore svi skupa vratimo na pravi kolosjek, da se vratimo na svjetski vrh, I da tu ostanemo u kontinuitetu I narednih godina’’, kazao je kapiten I nastavio...

‘’Cilj je polufinale I tako bi reprezentaciju vratili na pravi put, sa kojeg smo malo skrenuli ovo ljeto. Nadam se da ćemo jedan novi sistem igre sprovesti u djelo, I to je po meni prvi zadatak. Naša reprezentacije ne treba I ne može da ima alibi poslije svih ovih godina. Sa svim ovim igračima koje imamo ne možemo da tražimo alibi. Svjesni smo das vi očekuju medalju, očekujemo I mi, ali treba biti realan. Naša reprezentacija sada nije u svom zenitu, to je bilo u Pekingu I Londonu. Ovo je sad više sportski motiv svih nas da vaterpolo selekciju vratimo na pravu stazu, svjetski vrh’’, zaključio je Nikola Janović.

Direktor reprezentacije Petar Porobić još jednom je naglasio koliko je ovo takmičenje značajno za nas, ali da će konkurencija biti izuzetno jaka.

‘’Ovo Evropsko prvenstvo za nas je izuzetno značajno. Pored borbe za dobar plasma, za medalju, jedan od prioriteta je plasman na Olimpijske igre. Za kratko vrijeme smo odradili maksimalno koliko smo mogli. Samo prvenstvo će biti jako interesantno s obzirom na ambijent koji nas očekuje. Očekuje se ogromna posjećenost, već za prvi dan takmičenje traži se karta više. To će biti još jedan motiv više za našu ekipu, za naše igrače da ostvarimo željene rezultate. Što se favorite tiče, to je sigurno domaćin Srbija, koja je u prethodnom period pokazala sve svoje kvalitete. Hrvatska je izuzetno jaka bez obzira na odsustvo dva igrača. Ali, s obzirom na broj igrača koji imaju, oni neće imati problema da to nadomjeste. Naravno tu je jako ozbiljna ekipa Italije, vidjećemo koliko Mađarska može.Nijesu se pokazali na priprema, ali treba se sjetiti da je tako bilo I 2013. godine pa su osvojili Svjetsko prvenstvo. Grci ulaze rasterećeno jer su obezbijedili plasma na Olimpijske igre. Naravno, tu je I Španija, itekako ozbiljan protivnik. Dakle, veliki broj ekipa konkuriše za visok plasman. Konkurencija je žestoka, svi dobro rade I svjesni su olimpijske godine.’’

Pored selektora Vladimira Gojkovića u stručnom štabu reprezentacije su Petar Porobić, Nenad Vukanić i Mladen Klikovac, doktor Predrag Dabović i fizioterapeut Dejan Mihajlović. Za fizičku spremu igrača zadužen je Ivica Sjekloća. Podsjećamo, Crna Gora je u grupi A sa Holandijom (10. januar od 18:15h),Španijom (12. januar 18:15h) i Slovačkom (14. januar 18:15h).

rasporedtakmicenja08-01-16
Portal Analitika