Društvo

DIJALOG: Terzić o stavovima Bećkovića da je crnogorsku državu stvorila SPC

Portal Analitika otvara dijalog o društveno- istorijskim temama. U ovom tekstu, autor Mihailo Terzić vodi dijalog i polemiše sa stavovima akademika SANU Matije Bećkovića. Stavovi iznijeti u dijalozima nužno ne predstavljaju stavove redakcije Portala Analitika.
DIJALOG: Terzić o stavovima Bećkovića da je crnogorsku državu stvorila SPC
Portal AnalitikaIzvor

Od kada mu je propala taktička zamisao, dok je bio na čelu beogradskog anticrnogorskog Pokreta, o napadu u „tri kolone“za odmazdu zbog njene odluke da se isčupa iz „ludačkog bratskog zagrljaja“ Projekta Velikog Zla, dvorski Koštuničin pjesnik Matija Bećković intezivira svoje frustracije prema svemu što je crnogorsko.

Piše: Mihailo TERZIĆ

Mnoge loše stvari je ovaj akademik SANU  izgovorio na račun Crnogoraca i Crne Gore. Od toga da je „biti Crnogorac krivično djelo“ do pozivanja na poligrafsku provjeru nacionalno opredijeljenih Crnogoraca. Ruga se crnogorskom jeziku, a zaboravlja da su u Beogradu prevodili na srpski jezik Gorski vijenac.

Najnoviji intervju Matije Bećkovića „Sputniku“, ovih dana, potvrđuje da je pjesnik podigao nivo uvreda sa pojedinačnog i posebnog na globalni nivo. Tvrdi da je crnogosku državu stvorila SPC i da je ona na crkvenim imanjima srpskih popova. Bećković uvjerava da se u Crnoj Gori sprovodi „okupacijski bonton“ „fašizma“ i da je njeno opredijeljenje za NATO integracije, vrsta „incesta“ prema svemu srpskom.

Čupanjem iz crnogorske istorije pojedinačnih detalja, Bećković ih eklektički stvalja u funkciju unaprijed pogrešno zadate pretpostavke po Mertonovom principu „samoispunjavajućeg proročanstva“ i deluzivno karikirastanje u Crne Gore, stvarajući intelektualne „ispljuvke“ koji samo patološkim mrziteljima Crne Gore mogu nešto da znače.

Možda je Akademik SANU bio u „narcisoidnom transu“ zbog dodjele prve nagrade Instituta „Ivo Andrić“ u  novostvorenom Andrićgradu koju mu je dodijelio Emir Kusturica. To je, očigledno, uzbuđujući ambijent za Bećkovića, kada se nađe u društvu sličnih. Emir je postao Nemanja a i veliki Andrić se,kako pišu srpski kritičari, dobrovoljno odrekao „katoličkog hrvatstva“ i navodno, izabrao srpstvo.

U tom ambijentu“pjesnička narikača“ kako ga nazva Basara, (jer Bećković samo mrtve hvali), u izlivu mentalnog „orgazma“ pokušava da, ovog puta, ukalja milenijumsko nasleđe crnogorske države- države njegovih predaka.

Valja očekivati da će sledeći nivo Bećkovićeve mentalne „bofel robe“ biti, poroglašenje, da Crna Gora država više ne postoji, jer je, zaboga, ovaj sedamdesetopetogodišnjak odavno „obećao“da će nadživjeti državu Crnu Goru.

Sve rečeno, kada je u pitanju dvorski Košuničin pjesnik Matija Bećković, i nije neka novost. Novost bi bila kada bi konačno, stigla vijest da je Akademik SANU završio Filološki fakultet.

Zastrašujuća je vijest, da će Matija Bećković 9. januara govoriti povodom jubileja Mojkovačke bitke. Mojkovački junaci su junački ginuli vjerujući u vojnički savz i svjesni žrtvovanja Crne Gore za vjernost tom savezu. Nijesu mogli znati da će desiti „bratska“ srpska „eutanazija“ slobodne Crne Gore. Crnogorske patriote nijesu zaslužili da im Bećković, nakon sto godina pogibije, govori nad njihovim „svijetlim“grobovima?

Portal Analitika