Muzika

Dejvid Bouvi na rođendan objavio novi album

Legendarni britanski muzičar Dejvid Bouvi objavio je u petak, na svoj 69. rođendan, novi album, Blackstar, koji kritičari već ocjenjuju njegovim najinovativnijim dosad.
Dejvid Bouvi na rođendan objavio novi album
Portal AnalitikaIzvor

Album je temeljen na džezu, Dejvid Bouvijevom baršunastom glasu, zvuku saksofona, njegovog prvog instrumenta, i ritam sekciji. 

Dejvid Boviju je pri stvaranju albuma pomagao priznati američki saksofonist Donny McCaslin, koji istražuje zvuk u polju modernog džez funka i elektronske glazbe. Na dvije pjesme sudjelovao je i James Murphy, pokretačka snaga benda LCD Soundsystem, koji je na prijelazu 20. vijeka važio kao jedan od najvažnijih predstavnika elektronske glazbe. 

Na Bouvijevom 25. studijskom albumu ima sedam pjesama. Naslovna traje deset minuta i govori o smrti i religiji. Slična je i pjesma Lazarus, koji je Bouvi napisao za istoimeni mjuzikl Iva van Hovea. Pjesmu je prošli mjesec izdao kao singl i njom najavio novi album.

Posljednji album prije ovoga, "The Next Day", Bouvi je objavio 2013., nakon desetogodišnje diskografske stanke. I tada je prvi singl "Where Are We Now" objavio na svoj rođendan.

Dejvid Bouvi rođen je 1947. u Londonu kao David Robert Jones. Karijera mu traje više od četiri desetljeća, a u istoriju muzike upisao se kao čovjek sa hiljadu lica, umjetničkih imena i glazbenih stilova - od glam rocka, soula, plesnog popa do elektronske glazbe. Jedan od najinovatinjih i najuticajnijih muzičara nastupio je u nekoliko filmova i televizijskih produkcija.

klix.ba

Portal Analitika