Politika

Medojević: Rješenja potrebna Crnoj Gori ne mogu se donositi u ambasadama stranih država

Kada se neka zemlja nalazi u ovako dubokoj političkoj krizi koja dovodi u pitanje legitimitet državne vlasti zbog krađe izbora i gaženja Ustava, politička i šira društvena elita se mora ponašati istorijski odgovorno i tragati za dugoročno održivim rješenjima kojima će povratiti povjerenje građana u državu i doprinijeti stabilnosti države – poručio je lider Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević.
Medojević: Rješenja potrebna Crnoj Gori ne mogu se donositi u ambasadama stranih država
Portal AnalitikaIzvor

Prema njegovim riječima, sloboda i demokratija su vrijednosti koje su ugrožene dugogodišnjom vladavinom korumpiranog režima i stanje u zemlji je, kako navodi, toliko dramatično da zahtijeva hitni dijalog o mehanizmima izlaska iz krize, i to mirnim političkim sredstvima.

- Iako to na prvi pogled izgleda čudno, ali najugroženiji su upravo trenutno najmoćniji šefovi režima, mafije i UDBE. Bolesni sistem koji su kreirali i koji se zasniva na zakonu sile, a ne na sili zakona, okreće se protiv njih samih. Mnogo je moćnih struktura u zemlji i inostranstvu koje su prevarene od strane ovog režima i koje traže poravnanje računa. Nažalost, institucije države koje bi trebalo da ih štite su razorene korupcijom, nemoćne i slabe i zato ključni šefovi režima, mafije i UDBE svakog dana povećavaju brojnost svog obezbjeđenja u strahu od odmazde onih koje su prevarili. Rasčišćavanje ovih računa može dovesti do eskalacije nasilja i destabilizovati zemlju. Ovako oslabljene i kontrolisane institucije ne mogu primjeniti zakone, niti sredstvima pravne države rasplesti ovaj Gordijev čvor – ističe se u saopštenju Medojevića.

On napominje da je problem nastao u politčkoj sferi i da tu terba tražiti i rešenja. Rešenja, kaže on, moraju biti čista, principijelna, transapretna, demokratska, istinita, patriotska , odgovorna i državnička.

- Sitne trgovine, čerupanje oko fotelja, mandata, novca, jeftina demagogija, lažno zaklinjanje i zaklanjanje iza državnih interesa, glumatanje patriota i boraca za evroatlanstake integracije, etiketriranje i progon opozicije, ignorisanje desetina hiljada građana na narodnim protestima Demokratskog fronta (DF), prekrajanje istorije, tragikomični pokušaji nasilnog stvaranja novog identiteta Crnogoraca i insistiranje na crnogrorsko-srpskim podjelama, brutalna propaganda preko kontrolisanih medija, nastavak rasprodaje resursa i ekonomije organizovanog kriminala, bezglavo zaduzivanje za propale projekte se mora zaustaviti. Nastavak ovakve politike samo dodatno pogoršava, i onako veoma zabrinjavajuće stanje – upozorava funkcioner DF-a.

Medojević je rekao da taj savez odbacuje politiku trgovina, prevara i slijepog poslušništva inostranom faktoru i centrima moći.

- Pozvali smo na dijalog oko formiranja prelazne vlade koju bi sačinjavale sve parlamentarne stranke, koje jedine imaju izborni legitimitet i koje mogu donijeti političke odluke za koje odgovaraju svojim biračima. DF je spreman da preuzme svoj dio odgovornosti za postizanje sporazuma o prelaznoj vladi , koja bi na principu koministara omogućila kontrolu i spriječila zloupotrebe državnih službi i resursa i organizovala prve fer i slobodne izbore. DF vjeruje u istorijsku zrelost građana kojima treba omogućiti da se po prvi put u viševjekovnoj istoriji izjasne na slobodnim i fer izborima, bez pritisaka, ucjena i korupcije – naglašava on.

Prema njegovim riječima, “sva polovična, nejasna, trgovačka, politički hermafroditska rešenja,  kojima godina teži Socijaldemokratska partija (SDP), su istovremeno i nedemeokratska, nelegitimna i neodrživa, jer uzimaju pravo građanima da odluče na fer izborima”.

-  U parlamantu sam pozvao Đukanovića , kada je prvi put pao predlog Vladinog zakona, da zatraži povjerenje Vladi, jer su to pravila demokratije.  On to nije smio da uradi bez dozvola stranih mentora. Takođe, istovremeno sam pozvao i Krivokapića da odmah sa opozicijom sa kojom pravi parlamentarnu većinu oko važnih zakona napravi i većinu za obaranje Vlade, jer su to pravila demokratije. On to nije smio da uradi bez dozvole stranih mentora. Dva poslušnika su se borila za očuvanje vlasti, a propadala je država Crna Gora, gubilo se neophodno vrijeme za suštinske refrome i zemlja je klizila u sve veću krizu. Računi se šalju našim unucima – objašnjava Medojević.

Lider PzP-a poručuje da se rješenja potrebna našoj državi ne mogu donositi u ambasadama stranih država , kafeima, hotelima, restoranima i noćnim klubovima. Prema njegovom mišljenju, vrijeme aktuelnom režimu je prošlo i odlazak je neminovan.

-  Za njih je bolje i pametnije da ne pokušavaju zaustaviti istorijske tokove koji su nezaustavljivi. Samo se troše resursi i gubi vrijeme.  Zato je politika DF-a istinski demokratska,  crnogorska, državnička i istorijski odgovorna i patriotska.  Nadmudrivanje i nadgornjavanje dva poslušnika u režiji nekih stranih ambasada i centra amoći  je ponižavanje naše slobodarske tradicije, suverenosti države i služenje intersima drugih. Vrijeme je da sami donesemo odluke u interesu samo naših građana i  države. Postoji mirno, političko , demokratsko i državničko rješenje. Fer i slobodni izbori koje će organizovati prelazna vlada.  To možemo samo mi uraditi i uradimo to odmah – zaključio je Medojević.

Portal Analitika