Društvo

PAVIĆEVIĆ: Studente najviše brine kako do posla nakon studija

Studentski aktivizam u Crnoj Gori trebalo bi da bude na višem nivou, a mladi pokretačka snaga društva. Oni bi trebalo da ukazuju na probleme i nedostatke, da budu predvodnici promjena i da državu vode naprijed - ocijenio je u intervjuu Pobjedi predsjednik Studentskog parlamenta Miloš Pavićević.
PAVIĆEVIĆ: Studente najviše brine kako do posla nakon studija
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

On kaže i da su uslovi za studiranje na Univerzitetu Crne Gore mnogo bolji nego prije 5-6 godine ili ranije, ali i da je najveći problem crnogorskih studenata nemogućnost zapošljavanja u struci po završetku studija.

Pavićević dodaje i da je diskusija o reformi studija tek počela i da prostor za kompromis o najboljem rješenju uvijek postoji.

- Diskusija na temu reforme modela studija je očekivana u procesu definisanja pozicija sa kojih će UCG krenuti u reakreditaciju koja je planirana za 2017. U diskusiju treba da budu ukjučene sve instance iz oblasti visokog obrazovanja, te da se uvaže stavovi različitih struktura koje treba da daju doprinos kako bi reforma dala očekivane rezultate, a reakreditacija koja predstoji 2017. značila korak naprijed što se ne može reći za promjene koje su uslijedile nakon uvođenja principa Bolonjske deklaracije studijske 2004/05. godine. Očekivano je da bude različitih razmišljanja i legitimno je pravo da se uz argumente iznesu stavovi za implementaciju i jednog modela koji podrazumjeva trajanje osnovnih studija od tri godine i drugog koji znači osnovne studije od četiri godine. Na evropskom prostoru visokog obrazovanja, na koji UCG teži da se ugleda, postoji veliki broj modela i više različitih opcija, tako ni predložena dva o kojima se jedino diskutuje na nivou UCG nijesu jedine mogućnosti - zaključio je Pavićević.

Opširnije čitajte u Pobjedi…

Portal Analitika