Politika

ABAZOVIĆ: DPS i DF se međusobno politički hrane

Slijedi poslednji čin demaskiranja naše političke scene koji će kulminirati glasanjem o povjerenju Vladi. Sa druge strane, građanski dio opozicije funkcioniše jako dobro i ponaša se odgovorno i partnerski. Stoga očekujem da se ta saradnja još više unapredi i da se svi koncentrišemo oko jednog zajedničkog cilja. To je demokratska smjena vlasti, rekao je Abazović za Portal Analitika.
ABAZOVIĆ: DPS i DF se međusobno politički hrane
Portal AnalitikaIzvor

Nezavisni poslanik i potpredsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, kazao je u razgovoru za Portal Analitika da se DPS i Demokratski front međusobno politički hrane i da se radi o “političkim subjektima koji su uzročno-posljedično povezani”.

- Povećanje podrške DF uzrokuje povećanje podrške DPS-a. Prosto, ovo su dva subjekata koja se međusobno politički hrane. S obzirom da je DF-ov agažman prilično radikalan, to homogenizuje DPS birače, kao i jedan dio suverenističkog biračkog tijela koji u situacijama kada DF gubi snagu ili mu se ona umanjuje, u značajnijem broju podržava opoziciju koja je za demokratsku i mirnu smjenu vlasti – rekao je Abazović za Portal Analitika.

On je istakao da će pozivnica za pristupanje NATO-u koju je dobila Crna Gora, uticati jako pozitivno po našu zemlju.

- Klupko je počeo da se odmotava. Imamo hapšenje jednog visokog zvaničnika, a do konačnog učlanjenja sigurno možemo očekivati još koju aferu i još neku krupnu ribu iza rešetaka. Sve to evedentno vodi nervozi unutar DPS-a. Koliko god oni sa strane izgledali superiorni, smatram da im nije lako –  rekao je Abazović.

Govoreći o Radnoj grupi za vraćanje povjerenja u izborni proces, Abazović poručuje da ako ne bude dogovora, “DPS može na izbore sam, sa svojim satelitima”.

-  Nije to nešto što nije karakteristično za autortarne režime, ali je nešto što je nepojmvljivo sa logikom evropskih zemalja kojima težimo. Zato je važano vidjeti gjde vlast politički vidi državu, u Evropi ili na Bliskom Istoku – kazao je Abazović.

0801dritan1ANALITIKA: Nakon sastanka većine lidera političkih subjekata u Crnoj Gori, formirana je Radna grupa parlamentarnog dijaloga za pripremu fer i slobodnih izbora. Što očekujete od rada ovog tijela i da li je realno očekivati da Radna grupa postigne konkretne rezultate kada je u pitanju regularnost izbornog procesa?

ABAZOVIĆ: Smatram da je potrebno da iscrpimo dijalog kao mogućnost iznalaženja riješenja. Radna grupa je tu da pokuša da identifikuje probleme i prikaže načine kako da se oni otklone. Nakon toga, slijede politički razgovori koji će testirati volju da se predložena riješenja zasita i implementiraju kroz određeni model. Ako te volje ne bude bilo, biće jasno da će se u Crnoj Gori produbiti politička kriza i da će nakon toga uslijediti štetne posljedice po građane. Zato je važno da iscrpimo i ovu mogućnost do kraja. Ne bude li dogovora, DPS može na izbore sam, sa svojim satelitima. Nije to nešto što nije karakteristično za autoritarne režime, ali je nešto što je nepojmvljivo sa logikom evropskih zemalja kojima težimo. Zato je važano vidjeti gjde vlast politički vidi državu, u Evropi ili na Bliskom Istoku.

ANALITIKA: Na posljednjem okupljanju ispred Skupštine, funkcioneri DF-a su kritikovali ostatak opozicije zato što je odlučio da ostane u Radnoj grupi. Da li takav stav DF-a može da škodi opoziciji i njenoj borbi za fer izbore?

ABAZOVIĆ: Svojim javnim napadanjam opozicije, povećavaju nepovjerenje u nju, a to u konačnom vodi do jačanja struktura na vlasti. To što DF radi je neproduktivno i nije kolegijalno. Reći ću i zašto. Mi poštujemo stav DF-a da se za političke ciljeve bori na svoj način, ali bi bilo zaista fer i da i oni ispoštoju naše političke stavove i metode koje su različite od njihovih. S obzirom da vjerujem da im to nije primarni cilj, očekujem da malo bolje razmisle o retorici koju primjenjuju prema ostalim subjektima opozicije, čisto da ne bi jačali vlast. Ako pak nastave u ovom ritmu, biće jasno da njima nije do promjena, nego do krunisanja liderske pozicije u opoziciji.

ANALITIKA: Od 27. septembra kad su počeli protesti DF-a istraživanja javnog mnjenja pokazuju rast rejtinga tog političkog subjekta? U isto vrijeme sa rastom rejtinga DF-a raste i podrška DPS-u. Kako to komentarišete, da li protesti DF-a mogu na neki način da konsoliduju biračko tijelo DPS-a?

ABAZOVIĆ: Radi se o političkim subjektima koji su uzročno-posljedično povezani. Naime, zvuči čudno ali je istinito. Povećanje podrške DF uzrokuje povećanje podrške DPS-a. Prosto, ovo su dva subjekata koja se međusobno politički hrane. S obzirom da je DF-ov agažman prilično radikalan, to homogenizuje DPS birače, kao i jedan dio suverenističkog biračkog tjela koji u situacijama kada DF gubi snagu ili mu se ona umanjuje, u značajnijem broju podržava opoziciju koja je za demokratsku i mirnu smjenu vlasti. Naravno, ne želim niti imam pravo da kažem, da bi neko trebao sada zbog ovoga da mjenja taktiku, ali je činjenica da su protesti ojačali DF i DPS. Ako je to i bio njihov cilj, onda sve u redu, ali to nije način da dođemo do promjena.

0801dritan2ANALITIKA: Crna Gora je 1. decembra dobila poziv za pristupanje NATO-u. Kako će to u narednom period prema Vašem mišljenju, uticati na prilike u Crnoj Gori?

ABAZOVIĆ: Vjerujem da će to uticati jako pozitivno po Crnu Goru. Klupko je počeo da se odmotava. Imamo hapešnje jednog visokog zvaničnika, a do konačnog učlanjenja sigurno možemo očekivati još koju aferu i još neku krupnu ribu iza rešetaka. Sve to evedentno vodi nervozi unutar DPS-a. Koliko god oni sa strane izgledali superiorni, smatram da im nije lako. Naprotiv, svjesni su da njihovo vrijeme ističe, a da će pritisci kako spolja tako i iz nutra samo rasti u narednom periodu. Na opoziciji je da iskoristi ovaj povoljan vjetar i snažnije podupire integracione procese. Oni neminovno vode ka smjeni aktuelnog režima.

ANALITIKA: Da li različiti stavovi po pitanju NATO-a mogu produbiti sukobe u okviru opozicije i da li to DPS može da iskoristi u svoju korist pred naredne izbore?

ABAZOVIĆ: DPS će učiniti sve da „materijalizuje“ pozivnicu i da na njoj bazira svoju kampanju, ali teško će to ići. Evo samo mjesec dana nakon dobijanja poziva, sve se manje priča o NATO-u, što je dobro. Opoziciju to neće poremititi. Naprotiv. Slijedi poslednji čin demaskiranja naše političke scene koji će kulminirati glasanjem o povjerenju Vladi. Sa druge strane građanski dio opozicije funkcioniše jako dobro i ponaša se odgovorno i partnerski. Stoga očekujem da se ta saradnja još više unapredi i da se svi koncentrišemo oko jednog zajedničkog cilja. To je demokratska smjena vlasti. Sva ostala pitanja o kojima imamo različite stavove, riješavaćemo džentelmenskim dogovorom, ako prvo riješimo ovo koje sam pomenuo, a koje je sudbonosno i najvažnije.

ANALITIKA: Rekli ste nedavno da se obruč oko DPS-a steže i da ta stranka, pod domaćim i međunarodnim pritiscima, polako počinje da pristaje na lagano popuštanje onoga što se zove totalni monopol kontrole svih sfera društva. Da li očekujete da će u narednoj godini taj pritisak dovesti do konkretnih promjena na crnogorskoj političkoj sceni?

ABAZOVIĆ: Odgovorno tvrdim da je DPS prevaziđena stranka, okorela u visokoj korupciji, prilično bezidejna i sa nikakvom perspektivom. Naravno oni drže monopole kojih će se teško odreći ali vjerujem da će pritisak na njih biti toliki da će na kraju morati da popuste. Razlika između njih i opozicije je drastična, a opozicija je, zvuči paradokslano, u velikoj prednosti. Zašto? Opozicija nema šta da izgubi, može se desiti da ne učestvuje na izborima i ostane bez nekih 35 poslanika u Skupštini. Ništa strašno. DPS sa druge strane rizikuje mnogo, njima vlast znači sve, biznis, budućnost, pa čak i slobodu. Jednom kada to izgube teško će se ikada više oporaviti, zbog toga djeluju nerazumno, drčno i potcjenjivački. To je ta njihova muka i ja ih li ljudski razumijem. Ne znam još koliko će vladati, ali im prijateljski savjetujem da naprave komaparativnu analizu sa režimima koji su dugo vladali u drugim zemljama. Iz toga će uvidjeti prostu stvar, da ovakvi režimi, u prancipu, što više traju to je njihov kraj sa većim posljedicama po one koji su vladali. Bilo bi dobro da razmisle o ovome, kad se budu čvrsto držali svojih monopola oličenih u izbornim prevarama i mahinacijama koje mi sigurno nećemo prihavtiti, pa koliko god to na kraju koštalo Crnu Goru. Odgovornost je na njima.

 

Balša KNEŽEVIĆ

Portal Analitika