Društvo

Đukanović: Podvig junaka Mojkovačke bitke istorijsko svjedočanstvo vječnosti Crne Gore

Slava i hvala junacima velike crnogorske Mojkovačke bitke! Njihov podvig je istorijsko svjedočanstvo vječnosti naše Crne Gore, kazao je premijer Milo Đukanović.
Đukanović: Podvig junaka Mojkovačke bitke istorijsko svjedočanstvo vječnosti Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

U Crnoj Gori se od 2014. godine, kao i u svim zemljama učesnicama, nizom manifestacija obilježava stogodišnjica početka Prvog svjetskog rata.

"Evociranjem tih događaja, nanovo smo se nadahnuli ponosom zbog uloge Crne Gore u Velikom ratu, potvrdili privrženost univerzalnim vrijednostima koje oni simbolizuju, i kroz jedinstvene primjere patriotizma, stradanja i postojanosti podsjetili i na tradicionalne vrijednosti crnogorskog društva", istakao je Đukanović na Svečanoj akademiji povodom stogodišnjice Mojkovačke bitke.

U kalendaru slavnih sjećanja danas obilježavamo sto godina od Mojkovačke bitke.

"Sa osjećanjem izuzetnog poštovanja, klanjamo se sjenima njenih žrtava i junaka, i potvrđujemo vjernost slobodarskoj i moralnoj tradiciji Crne Gore", naglasio je premijer.

Prema njegovim riječima, obilježavanjem jubileja Mojkovačke bitke, tog markantnog dijela istorijske vertikale našeg državnog i nacionalnog utemeljenja, savremena Crna Gora pokazuje da ne zaboravlja i da poštuje svoju slavnu prošlost.

"Iako ne idealizujemo našu istoriju, niti kanimo graditi ideale na kultu žrtve i stradanja, mi moramo jasno reći šta je istorijska istina. Upravo ta istina doprinijeće samosvijesti našeg društva i pomoći da budemo dosljedniji u poštovanju svoje državne tradicije i bogatog moralnog nasljeđa. Time i dostojni onih koji su tu tradiciju stvarali u najtežim uslovima", kazao je Đukanović.

Poručuje-moramo učiti na najvećim i najsjajnijim primjerima iz sopstvene istorije.

"Jedan od takvih je i Mojkovačka bitka. Najveća pobjeda crnogorskog oružja u Prvom svjetskom ratu. Po veličini i časti, ona stoji u istom redu sa Krusima, Grahovcem, Vučjim dolom... I sa drugim slavnim bitkama iz ratova za stvaranje crnogorske države u XVIII i XIX vijeku. Njome su ljudi crnogorskog Potarja dobili svoj Grahovac, i u veliki tok crnogorske istorije upisali i svoje ime zlatnim slovima", istakao je Đukanović.

Naglašava da smo u ovih bezmalo sto godina doživjeli gotovo biblijska iskušenja, svakojake raskole i političke pritiske, potiranje crnogorskog identiteta.

"Ali smo opstali. Crnogorska ideja, ideja samosvojne i slobodne Crne Gore, nadživjela je njene neprijatelje. Uz uvjerenje i odlučnost da nećemo ponavljati greške koje su nas skupo koštale kroz istoriju, Crna Gora poručuje danas svima koji su je krajem Prvog svjetskog rata državno sahranjivali, kao i onima koji su je decenijama kasnije negirali: Crna Gora je živa, nikad evropskija, nikad obrazovanija, nikad stabilnija i prosperitetnija, uvažena od susjeda i cijelog demokratskog svijeta", poručio je premijer.

Prema njegovim riječima, iz današnje vizure možemo superiorno analizirati crnogorske zablude i stranputice, i priznati njihovu postojanost.

"Jednako kao i crnogorske vrijednosti. Možemo lakše sagledati razloge zbog kojih nam je najveći dio XX vijeka protekao u nadgornjavanju i lutanju između zabluda i istina o sebi. Zašto su i kako protivnici Crne Gore pokušavali i uspijevali da nam upravo zablude predstave kao tradiciju i nametnu za ideje vodilje, a nacionalnu odgovornost i interes zaprljaju optužbama o nedovoljnoj brizi o srpstvu, pravoslavlju i sveslovenstvu. Zašto je uvažavanje svega što je naše, obavezno kvalifikovano kao izdaja tuđeg; zašto su i najbesmislenije ratne pogibije veličane kao patriotizam... I tako sve istim tragom u istorijsko nasljeđe koje nam je preotimano i preimenovano, do rizika zatiranja svijesti o vlastitom identitetu", pitao je Đukanović.

Na sreću, dodaje on, Crna Gora je opet slobodna i svoja.

"Na mjestu koje joj pripada, koje smo demokratskom voljom, mudrošću i samoprijegornim radom sami izborili. U njoj je stasala generacija koja se ne ustručava da pokaže da zna svoj put. Koja nema osjećaj inferiornosti niti krivice zbog toga što poštuje i čuva ono što joj pripada. Koja zna da čuva postojeće i da gradi novo. Da gradi modernu, evropsku, demokratsku i građansku Crnu Goru", naglasio je Đukanović.

Premijer je jasan-ne želimo da ponavljamo istorijske greške.

"Ne pristajemo na zatiranje najboljih vrijednosti istorijskog i savremenog trajanja Crne Gore. Ne dozvoljavamo rušenje naše države, sa punom sviješću da mnogo toga u njoj treba mijenjati nabolje. Naša sopstvena istorija nas je naučila da se na nesreći, mržnji i podjelama ništa dobro ne može stvoriti", jasan je Đukanović.

Poručuje da Crna Gora ima snagu i kapacitet da traje i da se obnavlja, uprkos negiranjima i pogrešnim izborima koje je i sama pravila.

"Crna Gora danas samostalno pravi svoj izbor, odgovorno brine o svom identitetu i multikulturnom biću, o putevima ekonomskog i demokratskog razvoja. Savremena i nezavisna Crna Gora je odlučna da gradi moderno evropsko društvo na crnogorskom tlu, i da sačuva ono što je najvrednije. Jedan od čvrstih istorijskih oslonaca na kojima danas počiva je nesumnjivo i Mojkovačka bitka", ističe Đukanović.

Izvor: CDM

Portal Analitika