Svijet

Kimova vladavina – ubistva, nuklearke, Rodman...

Za četiri godine vlasti sjevernokorejski lider Kim Džong un pokazao se kao nepredvidiv kako prema neprijateljima, tako i prema saveznicima.
Kimova vladavina – ubistva, nuklearke, Rodman...
Portal AnalitikaIzvor

On je svoju državu još više udaljio od SAD-a i Južne Koreje, ali i doveo u zahlađenje odnosa sa Kinom zbog navodnog testiranja hidrogenske bombe.

U samim počecima vladavine ismijavali su ga kao 'zelenog' i bucmastog diktatora, trećeg u komunističkoj dinastiji, a on je ubrzo opovrgnuo najcrnja predviđanja haosa ili čak raspada zemlje.

Mnogi građani su i danas očajnički siromašni, ali je pod Kimom procvjetala siva ekonomija koja je ipak olakšala život običnih ljudi.

Od dolaska na vlast Kim je punio novine vojnim programom i iznenađenjima. Ugojio se, zatim iščeznuo na šest nedjelja iz javnosti da bi se vratio hodajući uz pomoć štapa, pa se družio s američkom košarkaškom zvijezdom Denisom Rodmanom.

Kroz svo to vreme smjenjivao je ministre odbrane, četvoricu dosada, pri čemu je posljednjeg vojska ubila raketom, prema južnokorejskoj obavještajnoj službi.

Od sedam najviših funkcionera koji su ga pratili u pogrebnoj povorci uz tijelo njegovog oca 2011. godine, petoricu je 'očistio'.

Među njima je i Kimov tetak Džang Song Tek, koga su smatrali istinskim moćnikom iz sjenke, a pogubljen je 2013. godine.

Mladi Kim razlikuje se od oca po tome što nije vičan javnim nastupima. Za razliku od oca čini se da ne njeguje odnose s Kinom, koja je glavni diplomatski i ekonomski pokrovitelj Sjeverne Koreje. Njegov otac Kim Džong Il često je posjećivao Kinu, a mladi Kim, obrazovan u Švajcarskoj, čini se nije napustio Sjevernu Koreju otkako je postao vođa.

Južnokorejski funkcioner koji je sarađivao sa Sjevernom Korejom ističe da je zapanjujuća Kimova nestalnost.

"Razlika između njega i njegovog oca je ta da je on potpuno nepredvidiv, a njegova je nestalnost velika, ali čini se kada postane nečim opsjednut na to se usresredi do kraja", rekao je funkcioner koji je želio da ostane anoniman.

Izvor: b92.net

Portal Analitika