Društvo

BITKA KOD MOJKOVCA: Položeni vijenci, večeras akademija

Vijek je od Mojkovačke bitke, a tim povodom vijenace na Spomenik junacima Mojkovačke bitke položili su predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predsjednik Opštine Mojkovac Dejan Medojević i zamjenik načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, pukovnik Rajko Pešić.
BITKA KOD MOJKOVCA: Položeni vijenci, večeras akademija
Portal AnalitikaIzvor

U sklopu obilježavanja vijeka od Mojkovačke bitke, danas će, na Svečanoj akademiji u Mojkovcu, govoriti premijer Milo Đukanović. Svečana akademija počinje u 20 sati u Centru za kulturu u Mojkovcu. 

moj2

Povodom 100 godina od Mojkovačke bitke, jednog od najsvjetlijih primjera žrtvovanja u Prvom svjetskom ratu, po naredbi predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, sa platoa kod Spomenika junacima Mojkovačke bitke, juče je izvršena počasna artiljerijska paljba, sa deset plotuna iz šest artiljerijskih oruđa.

Predsjednik Opštine Mojkovac položiće vijenac i na Spomenik serdaru Janku Vukotiću.

Juče u MojkovcuJuče u Mojkovcu

Podsjetimo, Mojkovačka bitka je vođena od 6. januara do 7. januara 1916. i u njoj je Vojska kraljevine Crne Gore uspješno zaustavila austrougarsku ofanzivu, čime je omogućeno povlačenje vojske kraljevine Srbije preko dijelova kraljevine Crne Gore ka Jadranskom moru.

Vojskom kraljevine Crne Gore je komandovao serdar Janko Vukotić. To je ujedno bila i posljednja vojna operacija vojske Kraljevine Crne Gore, koja 1918. god ulazi u sastav Kraljevine Jugoslavije.

To je ujedno bila i posljednja vojna operacija Vojske Kraljevine Crne Gore, koja 1918. godine ulazi u sastav Kraljevine SHS, kasnije Jugoslavije.

..

Mojkovačka bitka je zapravo samo završna faza jedne veće vojne operacije poznate pod nazivom „Mojkovačka operacija“, a odnosi se na dejstvo crnogorske sandžačke vojske jačine od oko 30.000 vojnika, koja je branila front od bokokotorskog zaliva pa sve do Zlatibora i Užica od oktobra 1915. do januara 1916. godine.

U početku nije bilo većih okršaja, ali kada je austrougarska vojska primijetila da srpska vojska ima namjeru da se povlači preko teritorije kraljevine Crne Gore, shvatila je da bi presjecanjem tog povlačenja u potpunosti razorila srpsku vojsku i istovremeno zauzela Crnu Goru. Tada austrougarska vojska sva raspoloživa sredstva baca u tom pravcu. Glavni dio austrougarske vojske (20.000 vojnika sa oko 70 topova) nalazio se na liniji Rožaje, Sjenica, Bijelo Polje. Drugi dio napadao je iz pravca Pljevalja prema Priboju i dalje prema Mojkovcu i Bijelom Polju.

U Boki su bile skoncentrisane jake trupe sa preko 200 topova usmjerenih ka Lovćenu.

rtcg.me

Portal Analitika