Društvo

VUKOTIĆ: Današnje generacije žele sve odmah i zatvorenog su duha

Rektor Univerziteta Donja Gorica Veselin Vukotić, ocijenio je da današnje generacije mladih žele sve odmah, da hoće sve što imaju drugi i da umjesto logike da se nešto stvori, preovladava logika da mu to pripada.
VUKOTIĆ: Današnje generacije žele sve odmah i zatvorenog su duha
Portal AnalitikaIzvor

„Današnjem čovjeku iz svijeta McDonaldsa i svijeta mobilnih, sve je jasno...Sve zna...Toliko je siguran u sebe i svoje znanje da nema potrebe  ni sa kim da komunicira, nikoga da sluša, da ne priznaje nikoga da od njega više zna; daje sebi pravo da može o svemu da ima svoje „stručno mišljenje“. Zato postaje sve više čovjek hermetički zatvorenog duha i zaljubljen u sebe kao pčela u saće“, rekao je Vukotić sinoć na tradicionalnim „Božićnim raspravama“.

Prema njegovim riječima, zato i nastaju, rastu generacije koje sve žele odmah, generacije koje hoće odmah automobil, ne pitajući se kako se i iz koliko napora i ulaganja taj automobil proizvodi.

„Kako je uopšt čovjek došao na ideju da konstruiše automobil? Po njima, sve raste na rajskom drveću. Hoće i mora da ima sve što imaju drugi. Umjesto logike da se nešto stvori- prevladava logika da mu to pripada, da mi to nešto mora obezbijediti, naveo je Vukotić.

On je rekao, da prema istoj logici „Bog sa nebesa treba da nam obnavlja i čuva prirodu, dok taj savremeni Varvar iz McDonaldsa nemilosrdno troši i uništava“.

„Bog na zemlji koji se zove Država treba da obezbijedi sve isto svakome...Došlo je do nivelacije želja, ali i do isparavanja duha! Živimo u dobu koje pati od sindroma „razmaženog djeteta“, djeteta koje nije osjetilo iskustva bilo kakvih ograničenja, ocijenio je rektor Univerziteta Donja Gorica.

„Zar sve ovo što sam rekao nije kultura? Savremena kultura? Kultura „razmaženog djeteta“?, zapitao se rektor UDG-a.

Za Vukotića je kultura-način življenja.

„Danas, sada i ovdje. Ali, kultura je i istorijsko sjećanje, istorijsko znanje, odnosno, za razvoj je važna ta istorijska kultura, istorijska pismenost ljudi...Istorijska kultura nam ne rješava probleme u budućnosti, ali nas uči i opominje da ne ponavljamo greške iz prošlosti...Karakteristika, današnjih i najučenijih ljudi je da pate od istorijskog neznanja“, kazao je Vukotić.

Tema ovogodišnjih 24. „Božićnih rasprava“ je bila „Kultura i razvoj“, a pored Vukotića govorili su Ratko Božović, Atanas Kočov, Čedomir Čupić, Dušan Janjić i ministar kulture Pavle Goranović.

 

 

 

Portal Analitika