Društvo

Danas je Božić

Pravoslavni vjernici danas slave Božić, najradosniji hrišćanski praznik.
Danas je Božić
Portal AnalitikaIzvor

Prema jevanđelju, Isus Hristos je rođen tačno u ponoć, kada se najsjajnija zvijezda koja se kretala od istoka prema zapadu zaustavila iznad pećine kraj Vitlejema.

Kao datum Hristovog rođenja, 25. decembar, uveden je u četvrtom vijeku, u vrijeme cara Arkadija. Ovaj datum se i danas poštuje, s tim što se on, prema julijanskom kalendaru, poklapa sa gregorijanskim 7. januarom, pa pravoslavne crkve koje poštuju julijansko vrijeme tog dana slave praznik rođenja Isusa Hrista.

Na Božić hrišćanske crkve slave dolazak Spasitelja, koji je došao među ljude da im ukaže na vrijednosti vjere u ljubav, da ih izmiri sa Bogom koga su se odrekli počinivši prvi grijeh.

Prema drevnom vjerovanju i običaju, Božić se smatra veselim porodičnim praznikom. Na taj dan se ne ide u goste, već se Hristovo rođenje proslavlja u svojoj kući.

Hrišćani tradicionalno vjeruju da bi tog dana svi koji su tokom godine bili u svađi, trebalo da se izmire i eventualno oproste jedni drugima uvrede.

Božiću prethodi 40-odnevni post, a na dan praznika trpeza je bogata i mrsna.

Prema običaju, kod pravoslavaca na Božić u kuću rano ujutro dolazi položajnik, po pravilu muškarac, koji čestita praznik i poželi sreću, napredak i zdravlje domaćinovom domu.

Na ovaj praznik pravoslavni vjernici pozdravljaju se sa "Hristos se rodi", a odgovara se sa "Vaistinu se rodi". Božić se slavi tri dana.

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo poručio je u božićnoj poslanici da ima grešnika koji rade protiv naroda, države i crkve.

"Neki su od vas Crnogorci izgubili osjećaj ljudski i crnogorski. Treba da znate da putem Hristovim niko i nikada zalutati ne može. Ne dopuštite da vas drugi skrenu sa vašeg istorijskog i Bogom danog puta. Da vas duhovno i moralno osiromaše“, naveo je Mihailo.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je da obezbožena vlast poriče vjekovno postojanje Hristove Crkve Božje Pravoslavne na Cetinju.

"Umjesto da gradi budućnost Crne Gore na svetopetrovskom bogoljublju i bratoljublju, pokušava da je zida na produbljivanju dioba u narodu“, naveo je Amfilohije u božićnoj poslanici. (Portal RTCG)

Portal Analitika