Društvo

Sa patrolnog broda P-33 „Kotor“ položen vijenac za stradale pod Medovom

Polaganjem vijenca u talase Jadrana danas je obilježeno 100 godina od stradanja oko 390 Crnogoraca i ostalih ratnih dobrovoljaca koji su krenuli iz Sjedinjenih Američkih Država, nakon što je brod „Brindizi“, koji ih je prevozio iz istoimenog italijanskog grada, naišao na austrijsku minu nadomak albanske luke Medova.
Sa patrolnog broda P-33 „Kotor“ položen vijenac za stradale pod Medovom
Portal AnalitikaIzvor

Na patrolnom brodu P-33 „Kotor“ Mornarice Vojske Crne Gore, koji je jutros isplovio iz Bara, nedaleko od mjesta tragedije, gdje je brod potopljen na današnji dan 1916. godine, održana je prigodna svečanost u znak sjećanja na stradanje ovih rodoljuba, koji su se odazvali na poziv Kralja Nikole da se vrate u domovinu i brane zemlju od okupatora.

Polaganju vijenca prisustvovalo je više članova familija stradalih, ministar saobraćaja Ivan Brajović, generalni direktor Direktorata za kuturnu baštinu u Ministarstvu kulture, Aleksandar Dajković, predstavnici ministarstava odbrane i vanjskih poslova i evropskih integracija, predsjednik Matice crnogorske, Dragan Radulović, ambasador Crne Gore u Republici Srbiji Branislav Mićunović, predstavnici SUBNOR-a, i brojne druge zvanice.vijenac2

Ministar Brajović je podsjetio na herojski čin dobrovoljaca, ističući taj događaj kao jedan od izuzetno značajnih u crnogorskoj istoriji.

Danas su na brodu pročitana sva 392 poznata imena medovskih stradalnika, uz zvuke brodskoga zvona.

Brod „Brindizi“ prihvatio je noć prije tragedije u istoimenoj italijanskoj luci preko 500 dobrovoljaca koji su prethodno, nakon puta preko okeana dugog 25 dana, stigli iz kanadskog Halifaksa u Napulj, a onda vozom u Brindizi.

Nadomak albanske luke Medova, 6. januara 1916. godine, brod je naišao na austrougarsku minu. Precizni podaci koliko je stradalo ljudi na brodu još uvijek nijesu poznati.

Portal Analitika