Svijet

Hitna sjednica SB UN zbog "H-bombe" Sjeverne Koreje

Savjet bezbjednosti UN počeo je hitnu sjednicu iza zatvorenih vrata posle saopštenja Sjeverne Koreje da je izvela probu hidrogenske bombe.
Hitna sjednica SB UN zbog "H-bombe" Sjeverne Koreje
Portal AnalitikaIzvor

Vanredni sastanak 15 članica Savjeta bezbjednosti UN se održava na zahtjev SAD i Japana.

Ranijim rezolucijama UN Sjevernoj Koreji je naloženo da obustavi sve nuklearne aktivnosti i program proizvodnje balističih raketa.

Predstavnik britanske diplomatske misije u UN Piter Vilson izjavio je prije sastanka da nuklearna proba Sjeverne Koreje predstavlja "flagrantno kršenje rezolucija UN", koje će večeras uputiti "energični odgovor" uz mogućnost pooštravanja međunarodnih sankcija toj zemlji.

"Ne znamo još tačno kakva je bila proba koju je Pjongjang opisao kao testiranje nove hidrogenske bombe, mnogo snažnije od atomske."

Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin pozvao je članice Savjeta bezbjednosti na smirenosti, dok je britanski ambasador pri UN Metju Rajkroft izjavio prije sastanka da će UN vjerovatno razmotriti pooštravanje sankcija Sjevernoj Koreji.

Sjeverna Koreja sprovela je tri atomske probe u kojima je korišćena nuklearna fisija, 2006, 2009. i 2013. godine. Zbog proba, toj zemlji su uvedene međunarodne sankcije.

Do sada nijedna hidrogenska bomba nije upotrebljena u ratne svrhe, ali su sprovedena nuklearna testiranja.

Zapadni stručnjaci nisu uvereni u tvrdnje Sjeverne Koreje da je jutros uspješno izvršila testiranje hidrogenske bombe na jednom od svojih nuklearnih poligona.

B92

Portal Analitika