Društvo

CETINJE: Obilježene godišnjice Božićne pobune i stradanja crnogorskih dobrovoljaca pod Medovom

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović i predstavnici Udruženja boraca Narodno – oslobodilačkog rata i antifašista Cetinja položili su danas vijence na obelisk u Bajicama i na spomenik Lovćenska vila, povodom godišnjice Božićne pobune, odnosno stradanja crnogorskih dobrovoljaca sa broda „Brindizi“ u Medovskom zalivu.
CETINJE: Obilježene godišnjice Božićne pobune i stradanja crnogorskih dobrovoljaca pod Medovom
Portal AnalitikaIzvor

U znak sjećanja na učesnike Božićne pobune iz 1919. godine, pred brojnim građanima, vijenac na obelisk u Bajicama položili su gradonačelnik Bogdanović, te predsjednik UBNOR Cetinje Stevan Radunović i odbornik Skupštine Prijestonice Cetinje Milutin Vukić.

Obilježavanju  godišnjice Božićne pobune prisustvovali su brojni posjetioci, među kojima i mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo. Obraćajući se prisutnima, gradonačelnik Bogdanović naglasio je kako Cetinje i Crna Gora sa ponosom čuvaju uspomenu na učesnike Božićne pobune.

- Danas se Cetinje i Crna Gora ponosi onima koji su zbog ljubavi prema domovini dali svoje živote, a u najmračnijim danima crnogorske istorije zapalili iskru slobode koja će gorjeti vjekovima.

Davne 1919. godine, naši slavni preci, vođeni slobodarskim idejama, dostojanstveno su branili čast i suverenitet Crne Gore. Riječ je o herojima koji su pružili otpor sprovođenju anticrnogorske politike i potvrdili da je, uprkos svemu, crnogorski slobodarski duh neuništiv  – naglasio je on.

Povodom stogodišnjice od potonuća  broda „Brindizi“ u Medovskom zalivu kada je stradalo više od 350 crnogorskih dobrovoljaca, gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović, ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić, ministar kulture Pavle Goranović, direktor uprave Predrag Mitrović, predsjednik Senata Prijestonice Milovan Janković, te predsjednik UBNOR Cetinje Stevan Radunović položili su vijence spomenik „Lovćenska vila“.

Tom prilikom, prisutnima se obratio gradonačelnik Bogdanović.  

-Crnogorski iseljenici, motivisani težnjom da pomognu svojoj domovini u borbi protiv neprijatelja, stradali su šestog januara 1916. godine. Njihovom hrabrošću i odlučnošću napravili su korak ka istoriji, u kojoj su njihova imena posebna.

Zato mjesto na kojem smo okupljeni, sasvim sigurno, predstavlja simbol zahvalnosti žrtvama naših iseljenika, koji su, zarad svoje otadžbine, dali živote nadomak Jadranske obale. 

Ovaj datum, prije svega, treba da nas podsjeti na tekovine slobode i zajedništva koje se svojstvene našoj prošlosti, a na koje se oslanja naša budućnost – zaključio je Bogdanović.

Portal Analitika