Svijet

Krizni sastanak Njemačke, Švedske i Danske zbog šengen zone

Njemačka, Švedska i Danska žele da sačuvaju šengenski sistem, a za to je potrebna efikasna kontrola vanjskih granica i brža raspodjela izbjeglica po zemljama članicama, izjavili su u Briselu zvaničnici tih zemalja.
Krizni sastanak Njemačke, Švedske i Danske zbog šengen zone
Portal AnalitikaIzvor

Komesar za unutrašnje poslove Dimitris Avramopulos sazvao je krizni sastanak na kojem su učestvovali švedski ministar za migracije Morgan Johanson, danski ministar za integracije Inger Stojberg i državni sekretar u njemačkom ministarstvu unutrašnjih poslova Ole Šreder.

Sastanak je sazvan nakon što je Danska uvela granične kontrole na granici s Njemačkom, kao odgovor na odluku švedskih vlasti da kontrolišu ulazak izbjeglica preko mosta koji povezuje Dansku i Švedsku.

Avramopulos je rekao da je sastanak bio "konstruktivan" i da su svi saglasni da treba sačuvati šengenski sistem unutar kojeg nema kontrole na granicama. Međutim, zbog masovnog priliva izbjeglica, zemlje članice Šengena sve češće uvode privremene kontrole na svojim granicama, što dovodi u pitanje cijeli sistem.

- Šengen i sloboda kretanja moraju biti sačuvani zbog naših građana i privrede - rekao je Avramopulos, dodajući da privremene mjere koje su uvele te zemlje moraju biti ograničene na onoliko koliko je to nužno, i da se treba vratiti normalnom režimu na granicama što je prije.

Švedski ministar za migracije Morgan Johanson, čija je zemlja primila najviše izbjeglica po glavi stanovnika, rekao je da "Švedska može puno da uradi, ali ne može sve". Stoga je pozvao da se efikasno sprovodi odluka o redistribuciji izbjeglica po zemljama članicama, kako bi se ravnomjernije raspodijelio teret. Švedska je samo prošle godine primila 160.000 tražitelja azila, među njima i 26.000 maloljetne djece što predstavlja "hiljadu školskih razreda", rekao je Johanson.

Njemački državni sekretar Šreder ponovio je da su svi saglasni oko potrebe da se sačuva Šengen, a da je za to potrebno osigurati nadzor nad vanjskim granicama.

- Problem je što ne funkcioniše nadzor na vanjskim granicama, posebno na grčko-turskoj granici - rekao je Šreder, dodajući da je potrebno naći evropsko rješenje, jer će u suprotnom zemlje članice preduzimati nacionalne mjere.

Izvor i foto: Index.hr/Hina

Portal Analitika