Zanimljivosti

VAŠINGTON: Dugovala sam milione, a danas sam bogata

Početak je nove godine i pravo je vrijeme da finansijsko stanje počnemo da dovodimo u red.
VAŠINGTON: Dugovala sam milione, a danas sam bogata
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Patris Vašington, finansijska ekspertkinja i autorka tri knjige na ovu temu, otkrila je za New York Post kako je dotakla finansijsko dno, i kako se strategijom vratila na vrh. Ovo je njena priča:

Dok mi je telefon uporno zvonio, neprestano su zvali moji zaposleni – gledala sam kako se banke zatvaraju jedna po jedna dok sam ležala u bolnici. Bila sam na polovini svog desetonedjeljnog boravka u bolnici, dok sam bila trudna s kćerkom Regan, a moja kompanija za trgovanje nekretninama bila je pred gašenjem – obje moje "bebe" bile su u problemima.

„Ako nastavite sa stresom zbog industrije 'hipoteka', bolnicu nećete napustiti s djetetom“, upozorio me je moj doktor. Bolnički radnik odnio je TV iz moje sobe kako bi me spriječili da gledam vijesti.

Bila je to 2007, i multimilionska kompanija koju smo suprug i ja osnovali četiri godine ranije, propadala je. Bili smo zahvalni jer smo bolnicu napustili sa zdravom djevojčicom – malo manje jer su nam bolnički računi, nakon što smo 'istrošili' osiguranje, iznosili 400 hiljada dolara.

U godini koja je uslijedila, plaćali smo radnike iz naših džepova, a onda, 2008, i zatvorili kompaniju. Između poslovnih i privatnih troškova, suprug i ja smo shvatili da dugujemo dva miliona dolara.

Poznavala sam ljude iz moje industrije koji su počinili samoubistvo tokom recesije – izgubili su toliko da nisu znali kako da nastave. Ali, ja jesam. Bila sam u ovoj situaciji ranije kada sam se, sa 22 godina, našla sa 18 hiljada dolara duga na kreditnoj kartici.

Desilo se to nakon mog diplomiranja na Univerzitetu Južna Kalifornija. Kada sam u crkvi govorila o svojim finansijama, o stanju na kreditnim karticama, o kamatama i kašnjenjima, plakala sam. Ali zaklela sam se da ću popraviti stvari.

Prvo, prestala sam da koristim kreditnu karticu. Nisam imala kablovsku televiziju dvije godine, kupovala sam jeftinu hranu i sama sebi sređivala nokte i kosu. Samo na ovaj način, mjesečno sam štedjela oko 400 dolara.

Dvije godine kasnije, nisam više nikome ništa dugovala. Mislila sam, ovo mi se više nikad neće desiti.

Međutim, našla sam se ponovo u istoj situaciji, a 18 hiljada dolara djelovalo je kao ništa. Ipak sam vjerovala da ću se izvući uz pomoć iste strategije.

Suprug i ja sastavili smo planove otplate i skupljali svaki novčić da kupimo mlijeko za našu ćerku. Džerald, suprug, našao je posao kao menadžer u Tako Belu (lanac brze hrane) kako bi imali zdravstveno osiguranje. Ja sam uspjela da sklopim dogovor s bolnicom u kojoj sam se porodila da mi oproste 250 hiljada dolara duga. Međutim, nakon dvije godine štednje, nismo se pomjerili.

"Ovo nije 18 hiljada dolara duga na kreditnim karticama koje si imala kao djevojka", kazao mi je mentor. "Sada si u prvoj ligi, i ne možeš se izvući skupljanjem novčića."

Konačno, 2011, prijavili smo bankrot. Željeli smo da vratimo sve, ali dug bi bio iznad naših glava zauvijek. Iako je uništio naš kreditni rejting, bankrot nam je donio predah koji smo trebali.

Danas sam ekspertkinja kako živjeti sa što manje, to znanje koristim da ponovo izgradim svoj život. Pokrenula sam firmu za finansijsko savjetovanje, i drugima dajem savjete koje sam naučila na težak način. Džerald je čelnik medijske kompanije, a ja zarađujem oko 300 hiljada dolara godišnje. Zahvaljujući planu, kojeg se držimo, kreditni rejting nam je sve bolji.

Naša najveća greška je bila što smo "sva jaja stavili u jednu korpu". Sav naš novac bio je u jednoj kompaniji, danas imamo investicije u restoranima, trgovinu na malu i društvene mreže.

Znam, prešla sam dug put, ali znam da je moje iskustvo nekom danas blagoslov. Da nisam uspjela da se "iščupam" iz dugova dva puta, ne bi tako strastveno radila ono što radim danas niti bih imala saosjećanja za druge koji prolaze teško vrijeme.

Ovo je mojih pet savjeta da se izvučete iz dugova:

Započnite "plan igre"

Odlučite šta vam je finansijski cilj. Da li je to da popravite kreditni rejting? Da izađete iz dugova? Razlomite velike ciljeve na male korake koje ćete praviti svakog dana, nedjelje i mjeseca.

Proučite svoja dugovanja

Iako su brojke ponekad zastrašujuće, veoma je važno da znate koliko imate, a koliko morate da platite. Morate poznavati sve okolnosti kako bi napravili efikasan plan.

Tražite oproštaj

Nije važno kome ste dužni, niti za šta plaćate kredit, imate pravo da zatražite oproštaj duga ili nekog njegovog dijela.

Naplatite hobi

U početku sam volontirala kao finansijska savjetnica, ali sam napravila karijeru od toga kad sam počela da naplaćujem svoje savjete. Pogledajte svoje hobije – možda kuvate, možda pišete – i u njima tražite još jedan način da dođete do novca.

Izračunajte trošak bankrota

Ako je bankrot jedini izlaz, dobro odvagajte sve "za" i "protiv" argumente. Bankrot nije bio naš prvi izbor, ali to nam je omogućilo da nam kreditori opet vjeruju.

Izvor i foto: b92.net

Portal Analitika