Društvo

MVPEI: Obilježavanje stogodišnjice stradanja crnogorskih dobrovoljaca

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI) organizovaće danas polaganje vijenaca povodom obilježavanja stogodišnjice stradanja crnogorskih ratnih dobrovoljaca kod albanske luke Medova.
MVPEI: Obilježavanje stogodišnjice stradanja crnogorskih dobrovoljaca
Portal AnalitikaIzvor

Delegaciju, koja će u 11 sati položiti vijenac na spomenik „Lovćenska vila“ na Cetinju, predvodiće ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić, a u delegaciji će biti i ministar kulture Pavle Goranović i direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović.

Kako je saopšteno, delegaciju koja će položiti vijenac u medovskom zalivu, iznad potonulog broda, predvodiće ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović, a u njoj će biti predstavnici MVPEI, Ministarstva kulture i drugih institucija državne uprave.

Program obilježavanja stogodišnjice stradanja crnogorskih ratnih dobrovoljaca biće nastavljen 14. januara svečanom akademijom u Rektoratu Univerziteta Crne Gore, a biće organizovana i izložba fotografija i eksponata o medovskoj katastrofi i Prvom svjetskom ratu, kao i promocija monografije „Vijek sjećanja, Medova 1916-2016“ u izdanju Matice crnogorske, Uprave za dijasporu i dva sjevernoamerička iseljenička udruženja.

Na Badnji dan, 6. januara 1916. godine, oko 400 crnogorskih ratnih dobrovoljaca, iseljenika iz Sjeverne Amerike, stradalo je nakon što je brod „Brindizi“, kojim su putovali od istoimene italijanske luke, naišao na podvodnu minu i za 15 minuta potonuo.

Mediji mogu pratiti polaganje vijenca na Cetinju, a po završetku današnjih događaja biće objavljeno saopštenje za javnost.

Portal Analitika