Svijet

Sjeverna Koreja izvela probu hidrogenske bombe

Sjeverna Koreja tvrdi da je uspješno testirala i detonirala minijaturnu hidrogensku bombu, što je izazvalo vještački zemljotres u blizini test poligona. Ako se potvrdi da je Pjongang izveo probu hidrogenske bombe to bi značilo značajan napredak u razvoju nuklearnog arsenala te zemlje.
Sjeverna Koreja izvela probu hidrogenske bombe
Portal AnalitikaIzvor

Južna Koreja je saopštila da je detektovala seizmičku aktivnost kod poznate baze za testiranje na istoku Sjeverne Koreje, ali nema potvrde da je detonacija zaista razlog.

"Prva hidrogenska bomba Republike uspješno je testirana u 10h, na osnovu strateške opredijeljenosti Radničke partije", navedeno je u saopštenju na državnoj televiziji u Pjongjangu.

Kako je dodato, test bombe koji će "obilježiti 5.000 godina dugu istoriju naroda" je "protekao u savršenom redu" i predstavlja novi korak u "samoodbrani od brojnog i opasnog nuklearnog arsenala SAD".

"Test je sproveden uz pomoć domaće mudrosti, domaće tehnologije i domaćih napora. DPRK je kroz test manje H-bombe dokazala da su tehnološke specifikacije nove H-bombe koju smo razvili tačne i naučno potvrđene. Ovo predstavlja dolazak na viši nivo razvoja DPRK kao nuklearne sile... Narod Koreje je pokazao duh dostojanstvene nacije opremljene najmoćnijim nuklearnim naoružanjem", navodi se u saopštenju Pjongjanga.

Pjongjang je već izveo tri nuklearne probe, 2006, 2009. i 2013. godine, zbog čega su Sjevernoj Koreji u nekoliko narata uvedene sankcije UN.

Rezolucijama UN Sjevernoj Koreji je naloženo da obustavi sve nuklearne aktivnosti i program proizvodnje balističih raketa.


Hitan sastanak Savjeta bezbjednosti UN-a

Savjet bezbjednosti UN-a održaće danas vanredan sastanak poslije saopštenja Sjeverne Koreje da je izvela probu hidrogenske bombe.

Sastanak je sazvan na zatjev SAD i Japana i vjerovatno će biti održan iza zatvorenih vrata, izjavila je portparolka američke misije u UN Hagar Čemali.

Konsultacije 15 država članica će biti održane prije podne, po njujorškom vremenu, rekala je Čemali.

Ona je ponovila da SAD u ovom trenutku nijesu u mogućnosti da potvrde da je proba izvedena, ali da Vašington osuđuje svako kršenje rezolucija Savjeta bezbjednosti UN i poziva Sjevernu Koreju da ispunjava svoje međunarodne obaveze.

rtcg

Portal Analitika