Rukomet

BOŠKOVIĆ: Ako neko misli da može bolje, otići ćemo

Stručni štab ženske rukometne reprezentacije ima punu podršku Saveza. Ako neka smatra da može više i bolje, neka se javi, i rado ćemo se povući, kazao je za Portal RTCG, predsjednik Rukometnog saveza, Predrag Bošković.
BOŠKOVIĆ: Ako neko misli da može bolje, otići ćemo
Portal AnalitikaIzvor

“Lavice” su nedavno završenom Svjetskom prvenstvu, ispale u čevrtfinalu od kasnijih šampiona, Norveške, ali su obezbijedile kvalfikacije za Olimpijske igre u Riju.

Bošković kaže da je to uspjeh, jer je ostvaren postavljeni cilj.

“Ostaje žal što igre koje smo prikazali nijesmo krunisali makar polufinalom, jer smatram da smo uz Norvešku i Holandiju najviše pokazali na prvenstvu.  Splet okolnosti napravio je finale prije finala u četvrffinalu i ovaj put nijesmo uspjeli pobjediti Norvešku. To je sport i idemo dalje”.

Rukometašice nakon fantastične 2012, kada su osvojile olimpijsko zlato i evropsko srebro, tri godine sa velikih takmičenja kući se vraćaju bez medalje.

Upitan da li je stručni štab uradio sve što se moglo, Bošković je kazao da selektor Dragan Adžić i njegovi saradnici imaju punu podršku Saveza.

“Nastavljamo dalje u istom sastavu. Ako neko smatra da može više i bolje neka se javi.  Rado će se povući i Savez i stručni stab. Niko nije nezamjenljiv. Prosto je nevjerovatno pitanje "tri godine bez medalje", ali papir sve trpi”, kazao je Bošković.

“Lavice” za dva mjeseca čekaju kvalifikacije za Rio, koje će se igrati u Danskoj. Osim selekcije domaćina protivnici su Rumunija i Urugvaj, a Bošković kaže da će “lavice” napadnuti jedno od prva dva mjesta koja obezbjeđuju olimpijsku vizu.

Uprkos maloj bazi, i na SP prvenstvu Crna Gora je pokazala da ima svjetske bisere, što se najbolje vidjelo po igrama Đine Jauković. Ipak, realno je da u narednom olimpijskom ciklusu ostanemo bez nekoliko glavnih igračica iz startne postave, prije svih Mare Jovanović i Kaće Bulatović.

"Lavice" primjer kako se bori za državu (foto: Beta)

Bošković na te konstatacije kaže da ne treba brinuti za budućnost ženskog rukometa.

“Već na ovom prvenstvu neke igračice su dobile veći prostor i pokazalo se kao pun pogodak. Sve više će i u narednom periodu dobijati prostora. Pokazale su da se na njih može računati. Vjerujemo u njih i u budućnost ženskog rukometa”.

“Lavicama” se nikad ne može zamjeriti manjak zalaganja. Uvijek časno brane boje svoje zemlje.

Bošković navodi da su za takvu atmosferu najzaslužnije igračice i stručni štab.

“Ove cure su s ponosom nosile dres Crne Gore uvijek. I tako će uvijek biti dok je ova generacija na okupu. Nadam se da će i buduće generacije naučiti šta znaci biti pošten prema svojoj državi i da će biti primjer kako se ona predstavlja”.

Mušku selekciju u januaru očekuje Evropsko prvenstvo u Poljskoj. U grupi smo sa Danskom, Mađarskom i Rusijom.  Bošković smatra da je pred tom selekcijom svijetla budućnost.

“Kada je muška reprezentacija u pitanju tu smo na početku petogodišnjeg ciklusa do kraja OI u Tokiju. Cilj je da se muška reprezentacija kotira što više i da pokušamo napasti OI u Tokiju. Mislim da je pred ovim mladim momcima velika budućnost. I da već na ovom EP neće biti samo puki učesnik velike smotre rukometa već da ce se svi dobro pomučiti protiv njih da bi izašli kao pobjednici. Niko im ne može zabraniti da sanjaju o makar šest utakmica na EP. Oni to mogu. Vjerujem u njih”.

Portal RTCG

Portal Analitika