Društvo

Završena rekonstrukcija mosta na Virpazaru: Zvanično otvaranje 16. januara

Velji most u Virpazaru biće svečano otvoren u okviru manifestacije „Festival vina i ukljeve“, koji će biti održan 16. i 17. januara – rekao je Pobjedi predsjednik MZ Crmnica Đuro Pejović.
Završena rekonstrukcija mosta na Virpazaru: Zvanično otvaranje 16. januara
Portal AnalitikaIzvor

Saobraćaj preko mosta uspostavljen je prije nekoliko dana, a preostali radovi biće završeni poslije praznika. -U međuvremenu, biće završena rasvjeta za gornji dio mosta, zatim uklonjen „inžinjerski“ most i sloj pijeska, za što je potrebno dva-tri dana. Tokom praznika napravljena je pauza, a radovi će biti nastavljeni odmah poslije Božića – kaže Pajović.

Radovi su počeli krajem juna. Tada je objašnjeno da je rekonstrukcija neophodna jer je ljudski faktor udružen sa vremenom, zemljotresima i drugim prirodnim pojavama, učinili da se most nađe u stanju labilne ravnoteže i da može sam od sebe da se uruši. Takođe, oštećenja i šiblje koje iz njega izrasta ružili su sliku simbola Virpazara. U opštini Bar objasnili su da je riječ o ozibljnom projektu čiji je cilj da most učini bezbjednim, ali i da doprinese njegovim estetskim vrijednostima. Rekonstrukcija podrazumijeva veoma obimne radove tako da su postavljeni šipovi koji su učvrstili stope mosta. Čelično-betonska konstrukcija skrivena je unutar mosta, a konstrukcija mosta ojačana je armirano betonskim elementima. Oni su sakriveni unutar objekta kako bi građavina zadržala originalan izgled. Rekonstrukciju mosta obavlja firma ,,Intermost“ iz Podgorice, a ugovorena vrijednost je oko 458.000 eura. Sanaciju je finansirala Direkcija javnih radova, dok je projekat i tehničku podršku obezbijedila opština Bar. Radovi su počeli 1. jula.

U međuvremenu, Vojska je rijeku Crmnicu premostila metalnom konstrukcijom, takozvanim bejli elementima. Tim pomoćnim mostom prolazili su pješaci i putnički automobili, a kamioni i autobusi nasutim putem kroz Crmničko polje. Virpazarski most sagrađen je 1905. godine, za vrijeme vladavine kralja Nikole. Dugačak je 46 i širok pet metara. Ima tri luka i predstavlja atrakciju za posjetioce Virpazara.

Pobjeda

Portal Analitika