Crna hronika

Rađenović na slobodi od 13. januara?

Petog dana Nove godine počeli su novi pregovori u Specijalnom tužilaštvu. Doskorašnji gradonačelnik Budve Lazar Rađenović 15 minuta prije 10 sati doveden je iz Istražnog zatvora u Spužu, kako bi pokušao da se nagodi sa Specijalnim tužiocem o potpisivanju sporazuma o priznanju krivice, prenosi Televizija Vijesti.
Rađenović na slobodi od 13. januara?
Portal AnalitikaIzvor

Noseći sa sobom ne tako malu hrpu papira ipak je i dalje strogo čuvana tajna šta je sve Rađenović spreman da prizna, tačnije koje slučajeve, koliko je spreman da plati, a koliko da odleži u zatvoru. Rađenović je u tužulaštvu proveo oko dva i po sata, a Televizija Vijesti nezvanično saznaje da će pregovori biti nastavljeni i narednih dana.

Mediji su ranije objavili da bivši prvi čovjek Budve nudi pola miliona eura i da odrobija godinu dana, od koje bi mu se oduzelo do sada provedenih pet mjeseci u pritvoru. Ovo nikada nisu potvrdili, ali ni demantovali njegovi advokati kao ni Tužilaštvo.

A slučajeva, tačnije krivičnih djela koja mu se stavljaju na teret, ima nezvanično pet nakon što je nepravosnažno osuđen na šest godina robije u slučaju Košljun, Rađenović je uhapšen 13. avgusta zbog slučajeva Jaz i TQ plaza gdje je, prema dosadašnjim procjenama vještaka, pričinjena šteta opštini Budva od preko 30 miliona eura.

Čekajući okončanje istraga u ova dva slučaja, Rađenović je dočekao krivičnu prijavu još i za slučaj prodaje zemljišta na Prijevoru, te gradnju sistema za prečišćavanje otpadnih voda u Bečićima, ali i pokretanje izviđaja u još najmanje jednom slučaju o kojem javnost zvanično nije obaviještena.

Televizija Vijesti nezvanično saznaje da cifra štete u novim predmetima prelazi 40 miliona eura ,a da su kao prvoosumnjičeni označeni visoki funkcioner DPS-a Svetozar Marović i njegov brat Dragan, te da se na spisku osumnjičenih nalazi još 15-tak osoba među kojima i Rađenović.

Ovaj novi slučaj ili slučajeve, kako saznaju TV Vijesti, Rađenović ipak nije spreman da prizna, što je ujedno i razlog odugovlačenja potpisivanja sporazuma budući da je on prvi od osumnjičenih za budvanske afere koji je započeo razgovore o nagodbi sa Specijalnim tužilaštvom, ali je bilo onih koji su ga preduhitrili kada je riječ o zvaničnom potpisivanju priznanja.

To je uradio Miloš Marović, koji je posljednjeg dana prošle godine i na papiru priznao da je kriv za malverzacije oko preprodaje zemljišta u zaleđu plaže Jaz, kojom je Opština Budva oštećena za milion i 400 hiljada eura.

Obavezao se da plati 380 hiljada eura i odrobija još 11 mjeseci, ali nakon što se vrati s liječenja. Odluka Specijalnog Tužilaštva  koju je opozicija oštro osudila, još nije konačna, jer tokom sljedeće nedjelje treba da je potvrdi ili odbaci Viši sud.

Ako se i Rađenović nagodi s Tužilaštvom, on bi mogao biti pušten na slobodu za Pravoslavnu Novu godinu 13. ili 14. januara, budući da mu tada ističe pritvor.

Izvor: TV Vijesti/vijesti.me

Portal Analitika