Region

Irinej: Ne dozvolimo nikome da nas dijeli po bilo kom osnovu

U božićnoj poslanici patrijarh srpski Irinej poručuje da su nam danas više nego ikad, potrebni mir na zemlji i dobra volja među ljudima i narodima. Tradicionalnim pozdravom Mir Božji - Hristos se rodi, patrijarh srpski Irinej sa sveštenstvom i monaštvom SPC čestitao je Božić svim sinovima i kćerima svete Crkve s porukom da ne dozvolimo nikome da nas djeli po bilo kom osnovu.
Irinej: Ne dozvolimo nikome da nas dijeli po bilo kom osnovu
Portal AnalitikaIzvor

"Da bismo imali mir među sobom, prvo uspostavimo lični mir sa Bogom svojim, Bogom našim! Pomirimo se sa njim kroz pokajanje, kroz petrovski vapaj: „Gospode, pomagaj! Izgibosmo!“ Onda ćemo lako - kao djeca Božja, kao Narod Božji, kao braća i sestre - uspostaviti i dobru volju i mir među sobom", navodi se u poslanici dostavljenoj medijima.

Kako se navodi, "posebno pozdravljamo našu braću i sestre na našem mučeničkom Kosovu i Metohiji, u našoj duhovnoj kolevci".

"Molimo se Bogomladencu Hristu da ih duhovno i božanski, kao proroka Danila i svete mladiće u Vavilonu, ohrabri i učvrsti u opredeljenju da budu i ostanu verni zavetu naših svetih predaka", piše u božićnoj poslanici.

Patrijarh i Crkva apeluju na sve prognane i izbjegle "sa ove naše svete srpske zemlje", kao i sve prognane i izbjegle sa svojih vjekovnih ognjišta, iz Dalmacije, Like, Slavonije, Baranje, sa Banije i Korduna, kao i iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine, da učine sve što do njih stoji da se vrate na svoja vjekovna ognjišta, da ih obnove, unaprede i sačuvaju za pokoljenja koja će doći.

Molitva i za stradalnike sa Bliskog i Srednjeg istoka

"Grijeh je, međutim, pomenuti nevoljnike, stradalnike i prognanike srpskog roda, a ne sjetiti se svih nevoljnika, stradalnika i prognanika iz drugih naroda i zemalja, ma koje vjere oni bili, a naročito naše braće i sestara na Bliskom i Srednjem istoku, u Ukrajini i u Africi, posebno u ove svete i blage dane kada proslavljamo rođenje najvećega stradalnika i prognanika u istoriji, bogočovjeka Isusa Hrista, pobjednika nad zlom, smrću i satanom. Sjećajmo ih se molitveno i pomozimo im djelatno kad možemo i koliko možemo!", navodi se.

 

Novosti.rs

Portal Analitika