Crna hronika

Dan: Izviđaj zbog sumnje da je Čarapić zataškavala istragu protiv Marovića

Inspektori za privredni kriminal pokrenuli su izviđaj protiv Ranke Čarapić, bivšeg vrhovnog državnog tužioca, zbog sumnje da je tokom istrage koja je protiv Svetozara Marovića pokrenuta još 2008. godine bilo zloupotrebe položaja, piše Dan.
Dan: Izviđaj zbog sumnje da je Čarapić zataškavala istragu protiv Marovića
Portal AnalitikaIzvor

Policija provjerava zbog čega je Čarapićeva više od osam godina predmet protiv Marovića, ali i ostalih budvanskih funkcionera držala u fioci.

Provjerama je utvrđeno da je u ovim istragama za vrijeme njenog mandata pokrenut neznatan broj istražnih radnji, što navodi na sumnju da je bilo zloupotreba. Svi dokazi koje je sada prezentovalo Specijalno tužilaštvo postojali su i za vrijeme mandata Čarapićeve, ali ona nije podnosila zahtjev za sprovođenje istrage u ovim predmetima.

Sadašnje Specijalno tužilaštvo pokrenulo je istrage protiv porodice Marović i drugih budvanskih funkcionera na osnovu krivičnih prijava koje su u više navrata podnosili iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) upravo Ranki Čarapić.

Upravo je u tim prijavama, a što se danas pokazalo istinitim, Marović označen kao šef kriminalne piramide u Budvi.

U prijavi, koja je podnesena još 2008. godine, a po kojoj Ranka Čarapić nije postupila niti je provjeravala njene navode, pominje se i Svetozarov sin Miloš Marović, a nabrojane su sve firme koje su povezane sa porodicom visokog funkcionera DPS-a.

Za vrijeme mandata Čarapićeve aktuelizovana je priča oko TQ Plaza i pokrenuto pitanje na koji je način firma Trejd junik, zajedno sa opštinskom političkom elitom, sagradila i „ortački” podijelila pomenuti stambeno-poslovni centar, ali je epilog stigao tek po njenom odlasku sa čela tužilaštva.

Sve prijave protiv Marovića, kao i budvanskih funkcionera u mandatu Ranke Čarapić završile su u fioci, a procesuirane su dolaskom Ivice Stankovića na čelo tužilaštva i glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

"Istovremeno sa istragom koja je pokrenuta vezano za višemilionske malverzacije u Budvi, po ranijim prijavama, počele su provjere da li je bivši tužilac Ranka Čarapić zloupotrijebila službeni položaj, jer te slučajeve nije procesuirala. Naime, prijave po kojima se sada postupa u više slučajeva finansijskih malverzacija u Budvi podnošene su od strane MANS-a i odbornika opozicije u tom gradu za vrijeme njenog mandata. Osim od nje, izjave će biti uzete i od još nekih tužilaca u tom periodu, pa će, ukoliko bude elemenata za pokretanje istrage, o svemu biti obaviješteno tužilaštvo", kazao je sagovornik Dana.

Bivšeg vrhovnog državnog tužioca Ranku Čarapić Dan je, kako piše, pokušao da kontaktira povodom informacije da se protiv nje vodi izviđaj zbog zloupotrebe službenog položaja vezano za istrage protiv Marovića.

Međutim, čim su se predstavili on je spustila slušalicu, ne čekajući da čuje pitanje.

Portal Analitika