Zanimljivosti

Beba osjeća nespokoj majke

Trudnoća traje devet mjeseci – dovoljno dugo da se trudnica nađe u svim mogućim milim i nemilim životnim situacijama, planirano ili neplanirano.
Beba osjeća nespokoj majke
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Pa čak i u inače vrlo smirene žene, zbog sada drugačiji nivo hormona, ona se počinje osjećati i ponašati drugačije, okolina bi rekla kako se „vidi da je trudna” (napokon, nije bez osnova sinonim za trudnoću drugo stanje). Neke situacije izazva će pozitivne emocije – radost, veselje, novi polet, neke negativne – žalost, ogorčenost, nervozu.

Kaže se kako beba, u majčinom stomaku, osjeća sve što osjeća i mama. Dakle – i veselje i tugu, sreću i ljutnju, smirenost i nervozu.

Koliko naučno saznanje nije sasvim jasno, ali zbog biohemijskih procesa koji se dešavaju u snažnim emocijama, svakoj trudnici savjetujemo neka bude smirena. Ni previše pozitivnih emocija nije poželjno, a još su manje poželjne negativne emocije (u oba slučaja dešava se „napad” adrenalina, ubrzani rad srca, povišenje krvnog pritiska, moguće su prevremene kontrakcije i mnoge druge neželjene posljedice).

Kako se i može li se trudnica zaštiti od takovih snažnih, ponajprije negativnih emocija?

Prije svega, postoje situacije na koje se ne može uticati (smrt ili teška bolest bliske i voljene osobe, rastanka, ostanak bez posla, problemi finansijske prirode...) i na koje se može uticati (neugodne međupartnerske i porodične situacije, konfliktne situacije u saobraćaju ili trgovini i slično mogu se i trebaju izbjeći).

U situacijama na koje se ne može uticati od pomoći su ljekovi (koji se smiju primijeniti u trudnoći) i tretmani kod psihijatra/psihologa (preporučuje se tretman oba partnera). U situacijama koje se mogu spriječiti mnogo se može postići samokontrolom. No, to nije nešto što će se naučiti u trudnoći. Ako je trudnica i inače vrlo emotivna, impulsivna osoba, vjerojatnije je kako će takva biti i u trudnoći. Stoga se i njima smije i treba preporučiti primjena lijeka.

Najčešće primjenjivani lijek u tom smislu je tzv. trudnički normabel (benzodiazepinski preparat od 2 mg, koji se smije uzeti tek na preporuku ginekologa).

Nezavisno osjeća li stvarno beba ono što osjeća i majka, navedene situacije nipošto nisu bezazlene. Kod trudnica koje proživljavaju snažne, naročito negativne emocije ili koje su i prije trudnoće imale određenih psihičkih/psiholoških problema, češće se može razviti poslije porođajna depresija, tzv. baby-blues, nego kod onih koje su inače emocionalno i psihički stabilne (iako ni to nije uslov). A baby-blues je vrlo ozbiljno emocionalno i psihičko stanje, koje se može završiti letalno (smrtonosno) i za majku i za dijete.

Stoga se ne smije potcjenjivati ništa što trudnica napomene kao nešto što ju muči – svakom simptomu se treba ozbiljno pristupiti, kako bi se na vrijeme i pravovaljano reagovalo.

Izvor i foto: zdravobudi.hr

Portal Analitika