Društvo

Prijeteće poruke na okupljalištu za LGBT osobe

Tokom novogodišnjih praznika za sada nepoznate osobe ispisale su neprimjerene i prijeteće poruke na SOGI caffe, jedino javno okupljalište LGBT zajednice, koji djeluje u sklopu nevladine organizacije “LGBTIQ Socijalni Centar”, saopšteno je iz te organizacije.
Prijeteće poruke na okupljalištu za LGBT osobe
Portal AnalitikaIzvor

Ispisano je, kako navode, između ostalog “Ubi pedere”, “Nećemo dvije majke ili dva oca” i “Stop paradi srama”.

- SOGI caffe je jedini otvoreni javni društevni, naučni, kulturni i zabavni centar crnogorske LGBT zajednice iz kojeg se promovišu različiti pogledi i pluralizam, demokratska kultura i nenasilje. Povodom najnovijeg incidenta sa policijom je ostvarena brza i kvalitetna komunikacija. Više desetina napada na “LGBTIQ Socijalni Centar”, koji su uključivali demoliranje i bacanje suzavca tokom aktivnosti u samom prostoru, do danas nisu rasvijetljeni. LGBTIQ Socijalni Centar poziva Vladu Crne Gore da u ovoj godini napokon poboljša implementaciju svoje LGBT politike i uozbilji svoje pristupe za društveno prihvatanje LGBT osoba u Crnoj Gori – navodi se u saopštenju.

Kontinuirani napadi na LGBTIQ Socijalni Centar direktno su, kako navode, povezani sa izraženim protivljenjem javnosti prema postojanju i vidljivosti LGBT osoba, njihovom organizovanju kroz LGBT organizacije i funkcionisanju suštinskih socijalnih servisa.

O incidentu je obaviješten i gradonačelnik Podgorice a gradske službe su zamoljene za pomoć za uklanjanje grafita sa porukama mržnje.

Portal Analitika