Društvo

Privremeni zabran ribolova na Skadarskom jezeru

Na Skadarskom jezeru od danas je uveden privremeni zabran ribolova - kazao je Pobjedi direktor Nacionalnog parka Skadarsko jezero Goran Škatarić. Zabran je uveden na njegov zahtjev, a Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja odluku o zabranu postaviće danas na sajtu.
Privremeni zabran ribolova na Skadarskom jezeru
Portal AnalitikaIzvor

Naime kako nam je objasnio Škatarić nizak vodostaj i odstustvo obalne vegetacije omogućava ribolovcima intezivni izlov krapa na ovom staništu, pa zbog spašavanja ove ribolovne vrste ovakav zahtjev smatrali su opravdanim i u Ministarstvu poljoprivrede kao i na Prirodno matematičkom fakultetu.

- U razgovoru sa predstavnicima udruženja ribolovaca takođe smo dobili podršku da sačuvamo ribolovni fond - kazao je Škatarić.

Sa Prirodno -matematičkog fakulteta su na osvovu podataka sa mjerne stanice  ,,Plavnice" konstatovali da je vodostaj Skadarskog jezera trenutno na ljetnjem nivou uslijed dugotrajnog perioda suše. Tako je 28. decembra kota iznosila 5,41 metara nadmorske visine što je nešto iznad srednjeg nivoa niskih voda,  a svakako ispod srednjeg prosječnog nivoa koji iznosi 6,46 metara nadmorske visine.

- Za ovo doba godine normalan nivo bio bi  oko 8,5 metara nadmorske visine - naveli su u mišljenju sa Prirodno matematičkog fakulteta.

Škatarić navodi da u ovim uslovima u izlovu su naročito dominantan krap iz mlađih kategorija, jednogodišnjaci, dvogodišnjaci i trogodišnjaci tj. tibe od jednog do tri kilograma.

- Sve ovo vodi tome da će uslijed ovakvog izlova u godinama pred nama doći do manjka u biomasi, ali i u brojnosti krapa u Skadarskom jezeru naročito kada ova godišta budu dominantna u ukupnom ulovu što se može očekivati u narednih dvije tri godine - kazao je Škatarić.

Ovo kako je naveo, može da dovede i do toga da uslijed manjka ovih godišta i sam mrijest krapa bude manjeg obima i manje uspješan što može proizvesti i dugoročne probleme kada je održivo gazdovanje ovim resurskom.

Sa Prirodno - matematičkog fakulteta od koga je Ministarstvo poljoprivrede tražilo mišljenje smatraju privremeni zabran ribe potpuno opravdanim.

- Privremeni zabran bi trebalo da traje sve dok Skadarsko jezero ne dostigne makar prosječni novo koji za mjernu stanicu ,,Plavnica" iznosi 6,46 metara nadmorske visine, a u idealnim uslovima bi bilo dobro da se ukine zabran tek kada jezero dostigne nivo od sedam metara nadmorske visine. Ovo se odnosi samo na zimski period, jer tokom ljeta i ljenjih niskoh nivoa većina riba nalazi se na većim dubinama te stoga nije lako dostupna niti pogodna za masovan izlov. Ukoliko vodostaj jezera ne dostigne željeni nivo do stupanja na snagu redovnog godišnjeg zabrana, godišnji zabran koji se sprovodi zbog omogućavanja  mrijesta šaranskih vrsta treba dad se sprovede prema ustaljenoj praksi - stoji u mišljenju Prirodno matematičkog fakulteta.

Pojačana inspekcija

Kako je naglasio Škatarić nakon objavljivanja odluke o privremenom zabranu koju Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoj treba da objavi na sajtu danas pojačaće mjere nadzora na jezeru.

- Apelujemo građanima da se suzdrže nelegalnih radnji jer nepoštovanje ove odluke smatraće se krivičnim djelom - poručio je Škatarić.

On je dodao da će dok traje privremeni zabran ribolova biti pojačan nadzor inspektora za slatkovodno ribarstvo i drugih institucija.

Portal Analitika