Abiznis

Podsticanje investicija: Državne pare za nova radna mjesta

Vlada je 28. decembra usvojila Uredbu o podsticanju direktnih investicija, kojom se uređuju uslovi i način podsticanja razvoja kroz privlačenje direktnih investicija u proizvodni sektor ili sektor usluga, kriterijumi za dodjelu i dinamika isplate sredstava. Direktna investicija se definiše kao ulaganje u materijalnu i nematerijalnu imovinu novoosnovanih privrednih subjekata, proširenje kapaciteta postojećih ili diverzifikacija proizvodnje privrednog subjekta na nove proizvode i proizvodne procese.
Podsticanje investicija: Državne pare za nova radna mjesta
Portal AnalitikaIzvor

Sredstva za podsticanje investicija mogu se dodijeliti za investicione projekte čija je minimalna vrijednost ulaganja 500.000 eura i kojima se obezbjeđuje zapošljavanje najmanje 20 novozaposlenih lica u roku od tri godine od dana zaključenja ugovora o korišćenju sredstava.

Za ulaganje u investicione projekte na području jedinice lokalne samouprave iz sjevernog i iz središnjeg regiona, osim Glavnog grada Podgorice, sredstva za podsticanje investicija mogu se dodijeliti za investicione projekte čija je minimalna vrijednost ulaganja 250.000 eura i kojima se obezbjeđuje zapošljavanje najmanje deset novozaposlenih lica u roku od tri godine od dana zaključenja ugovora o korišćenju sredstava.

Period realizacije investicionog projekta i zapošljavanja lica može se produžiti ako korisnik sredstava za podsticanje investicija nije bio u mogućnosti da realizuje investicioni projekat u roku utvrđenim ugovorom o korišćenju sredstava iz razloga koji se nijesu mogli predvidjeti u trenutku zaključenja ugovora, najduže do pet godina od dana zaključenja ugovora o korišćenju tih sredstava.

Visina sredstava za podsticanje investicija određuje se prema kriterijumima određenim ovom uredbom, u odnosu na broj novozaposlenih lica koja će biti zaposlena na poslovima na kojima se realizuje investicioni projekat. Novozaposlenim licem, u smislu ove uredbe, smatra se lice zaposleno na neodređeno vrijeme na poslovima na kojima se realizuje investicioni projekat, čime se povećava broj zaposlenih kod korisnika sredstava u Crnoj Gori.

Novozaposlenim licem ne smatra se lice zaposleno na osnovu reorganizacije korisnika sredstava, odnosno premještanjem iz matičnog ili zavisnih privrednog subjekta ili drugih povezanih lica korisnika sredstava.

Matični privredni subjekat je pravno lice koje ima kontrolu nad jednim ili više pravnih lica (zavisnih privrdnih subjekata). Korisnik sredstava dužan je da zadrži broj novozaposlenih lica u kontinuitetu najmanje tri godine nakon završetka realizacije investicionog projekta za mala i srednja privredna društva, odnosno najmanje pet godina za velika privredna društva.

Ugovorom o korišćenju sredstava se naročito utvrđuje obaveza za korisnika sredstava koji ne zadrži broj novozaposlenih lica u kontinuitetu najmanje tri godine za mala i srednja privredna društva, odnosno najmanje pet godina za velika privredna društva nakon završetka realizacije investicionog projekta, da u budžet države vrati isplaćena sredstva za podsticanje investicija, sa zateznom kamatom.

Sredstva za podsticanje investicija mogu se koristiti za finansiranje investicionih projekata koji obezbjeđuju otvaranje novih radnih mjesta i doprinose privrednom i regionalnom razvoju Crne Gore.

Sredstva za podsticanje investicija ne mogu se koristiti za finansiranje investicionih projekata u sektoru: primarne poljoprivredne proizvodnje, proizvodnje sintetičkih vlakana, saobraćaja koji obuhvata prevoz putnika u vazdušnom, pomorskom, drumskom ili željezničkom saobraćaju i na unutrašnjim plovnim putevima ili usluge komercijalnog prevoza tereta, igara na sreću, trgovine, primarne proizvodnje uglja i čelika, proizvodnje električne energije, nafte i gasa, duvana i duvanskih prerađevina, oružja i municije, proizvodnje genetski modifikovanih organizama i opasnog otpada.

Sredstva za podsticanje investicija mogu se dodijeliti privrednom subjektu: koji je registrovan u Centralnom registru privrednih subjekata (CRPS), koji je podnio investicioni projekat za koji se dodjeljuju sredstva za podsticanje investicija, nad kojim nije pokrenut postupak stečaja ili likvidacije, osim reorganizacije u skladu sa zakonom

kojim se uređuje stečaj privrednih subjekata, koji nije osuđivan za krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti, koji je izmirio sve obaveze po osnovu poreza i doprinosa zaključno sa mjesecom koji prethodi mjesecu u kome se podnosi prijava, koji u prethodnih 12 mjeseci prije podnošenja prijave nije smanjio broj zaposlenih u Crnoj Gori

za 10 odsto i više, koji nije za isti investicioni projekat za koji podnosi prijavu koristio sredstva državne pomoći, koji nije u poteškoćama u skladu sa propisima o državnoj pomoći i koji nije u obavezi povraćaja nezakonito primljene državne pomoći.

 

Portal Analitika