Region

Aktivistička gerila noću reže žicu na granici

Protesti hrvatskih i slovenačkih aktivista protiv žilet-žice, koju su postavile slovenačke vlasti, nastavljaju se nesmanjenim intenzitetom s obje strane granice. Građani obje zemlje tako su podgili glas i uoči Nove godine, u nadi da će Slovenija početi da uklanja žicu.
Aktivistička gerila noću reže žicu na granici
Portal AnalitikaIzvor

Jedan od starijih mještana i protestanata, koji navodi kako živi u blizini žice, kazao je novinarima prije nekoliko dana kako strahuje za svoju unučad.

- Imam unučice, pa ako mi se jedna od njih zaplete u žicu i strada, u stanju sam nekoga da ubijem - rekao je.

Ali, dok se građani okupljaju na mirnim protestima kako bi upozorili na neprihvatljivost žice, s druge strane se rađa i agresivniji otpor nehumanoj prepreci između dva naroda i dvije zemlje. Tako dovoljno odvažni gerilci noću odlaze u akciji samostalnog uklanjanja žice. Među njima, prema navodima iz grupe, ima i članova partije Radnička fronta. Okupljaju se preko Facebook grupe "Režimo žicu", na kojoj objavljuju i informacije o ishodu svojih akcija, uz nekoliko slika odrezanih kolutova žice. Na grupi se tako može naći i preporuka za sve one koji su spremni da se odvaže na nešto slično.

- Preporuka za one koji idu: nađite neku pustopoljinu gdje je žica, idite po noći, jedan/jedna neka vozi, dvojica cijepaju. Za 15-tak minuta vozač samo pokupi one koji su bili u akciji. Žica je dosta z***, koristite one deblje radničke rukavice. Ali, žičani kolut je tu, bar taj komad više nikoga neće ozlijediti ili spriječiti u kretanju. Ni uplašiti - navodi se na stranici.

Na kraju, odrezana žica može da završi na recikliranju, poručuju aktivisti.

- U svakom slučaju, bilo koja namjena žice bolja je od one kojoj nazubljena ograda trenutno služi - zaključuju u svom obraćanju.

Izvor: N1 Hrvatska

Foto: n1info.com/Marko Jurinec/PIXSELL

Portal Analitika