Svijet

Čovjek koji je preživio 10 dana u IS: Strahuju samo od jedne zemlje

Jirgen Todenhefer, njemački novinar koji je prošle godine proveo deset dana s ISIS-ovim militantima u iračkom gradu Mosulu, rekao je da pobunjenike ne plaše ni Amerika ni Velika Britanija.
Čovjek koji je preživio 10 dana u IS: Strahuju samo od jedne zemlje
Portal AnalitikaIzvor

- Izrael je jedina zemlja na svijetu koje se ISIS boji - kaže prvi zapadni novinar koji je ušao na područje pod kontrolom džihadista i preživio.

Todenhefer je tih deset dana u takozvanoj Islamiskoj državi opisao u knjizi koju je upravo objavio. U intervjuu za "Jewish News" on je rekao da Izrael nije uključen u osnovne ISIS-ove planove preuzimanja prevlasti na Bliskom istoku

- Rekli su mi da znaju da je izraelska vojska previše snažna za njih. Misle da mogu da poraze američke i britanske snage, za koje smatraju da nemaju iskustva u gerilskim ili terorističkim strategijama. Međutim, znaju da su Izraelci jaki baš u tom području - naveo je Todenhefer.

Opisao je Al Kaidu kao "kikiriki" u poređenju s ISIS-om, nakon što je upoznao njihove vođe u Mosulu.

ISIS je nekoliko puta u svojim propagandnim videima zaprijetio Izraelu, a u oktobru su objavili snimak u kome kažu da "ni jedan Jevrej neće ostati u Jerusalimu" te da će "iskorijeniti bolest zvanu judaizam sa svijeta". Premda se smatra da su u Gazi aktivne razne grupe povezane s ISIS-om, u Izraelu nije bilo terorističkih napada, kao ni na okupiranim palestinskim područjima koji se dovode u vezu s Islamskom državom.

Izrael nije dio saveza koji predvodi SAD, a čiji su cilj uništenje uporišta ISIS-a u Iraku i Siriji, ali smatra se da njihove obavještajne službe pružaju savezu informacije s Bliskog istoka.

Izvor i foto: Portal Jutarnji.hr

Portal Analitika