Društvo

MIHAILO: Nestanak podjela ujedinjenjem CPC i SPC je iluzija pojedinaca

Badnji dan i Božić vjernici Crnogorske pravoslavne crkve dočekuju s osjećanjem Jevreja prognanih iz Judeje. Ne osjećamo se u svojoj državi kao u svojoj kući. Mitropolit i sveštenici CPC nemaju slobodu kretanja u opstvenoj državi, iako pojedini političari govore o vjerskoj toleranciji i idiličnom suživotu između crkava, kaže u intervjuu Pobjedi mitropolit CPC Mihailo.
MIHAILO: Nestanak podjela ujedinjenjem CPC i SPC je iluzija pojedinaca
Portal AnalitikaIzvor

On priznaje da ne zna kako da se "na najdemokratskiji i najljudskiji način" odbrane od nasilja.

- Molimo vas da nas naučite kako da na najdemokratskiji i najljudskiji način se odbranimo od nasilja srpske mitropolije u Crnoj Gori. Javnosti je dobro poznat slučaj sa javnim skupovima u Bijelom Polju, Kotoru i Podgorici koje su nasilnički predvodili srpska mitropolija i prvaci opozicionih srpskih partija - dodao je on.

Mihailo podsjeća na višedecenijski neriješeni status kvo položaja CPC u Crnoj Gori, koja je, kako ističe, "lišena svojih istorijskih i svih drugih prava, obespravljena i prepuštena sama sebi bez stvarne pomoći i podrške države koja ovo pitanje još ne rješava, a mora riješiti, jer država Crna Gora bez CPC ne može opstati, naša crkva nema boljitka u svojem statusu i materijalnom, imovinskom položaju u društvu". On dalje kaže da je sve ono što pripada državi i CPC "prepušteno srpskoj mitropoliji u Crnoj Gori od 1920. godine", koje do tada nije bilo u našoj zemlji, te da se od 1920. godine "stanje nije promijenilo".

- Crnogorsko pravoslavno crkveno pitanje ne može se riješiti kako misle pojedini crnogorski političari ili neki od crkvenih velikodostojnika koji su pod uticajem Beogradske patrijaršije i srpske mitropolije u Crnoj Gori... Priča za ujedinjenje dvije crkve nema osnova. Jer u Crnoj Gori ne postoje dvije crkve, već Crnogorska pravoslavna crkva i Mitropolija SPC. Iluzija je pojedinaca da bi se ujedinjenjem, koje je nemoguće, spriječila podjela na Srbe i Crnogorce. Čak i da u Crnoj Gori postoje dvije pravoslavne crkve, njihovo ujedinjenje je nemoguće pošto se nijedna od njih ne bi pri tome odrekla svojeg identiteta u korist druge. Zabrinutost srpskih političara iz Beograda, kao i opozicionih srpskih partija u Crnoj Gori za položaj Srba i SPC u crnogorskoj državi na način kako se to radi grubom zloupotrebom, je miješanje u njene unutrašnje stvari, iako oni ističu da se ne miješaju u njenu politiku - zaključio je mitropolit CPC.

Više pročitajte u današnjem broju Pobjede

Portal Analitika