Turizam

GVOZDENOVIĆ: 90 miliona eura za infrastrukturne projekte na sjeveru u 2016.

Turistička sezona počela je veoma dobro i po broju turista i ostvarenim noćenjima, izjavio je ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović, nakon sastanka sa turističkim poslenicima u Petrovcu. Kazao je da će, posmatrajući Crnu Goru kao jedinstvenu turističku destinaciju, efekti realizovanog prometa biti poznati krajem mjeseca.
GVOZDENOVIĆ: 90 miliona eura za infrastrukturne projekte na sjeveru  u 2016.
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

"Postoje određeni izvještaji, ali statistika će dati svoj izvještaj krajem mjeseca. Turistički poslenici su mi danas saopštili da su radili punim kapacitetom i evidentno da je bilo više gostiju nego prošle godine. Potrošnja po gostu je od 50 do 150 eura dnevno, ako se zna da je bilo preko 50 hiljada turista za prva tri dana nove godine, jasno je da je promet bio veliki", izjavio je Gvozdenović.

On je istakao da su efekti višestruko vraćeni u odnosu na uloženo u svim našim turističkim mjestima i da je ostvaren, kako je kazao, ozbiljan progres.

Ministar je poručio da Crna Gora postaje turistička destinacija prepoznata u cijelom svijetu.

"Što potvrđuje i velika nagrada koju smo dobili od sajta 'Lonly planet' - preporuka od neprocjenjivog značaja da je Kotor grad "broj jedan" koji neizostavno treba posjetiti, a u tom rangu su prije nekoliko godina bili Vašington, London i Pariz", rekao je Gvozdenović.

On je ocijenio da je ključno naći svoj identitet na svjetskoj turističkoj mapi.

"Siguran sam da ćemo to i postići, ohrabren posebno kroz Vladin program valorizacije kulturno-istorijskih vrijednoti i baštine, kao i kroz definisane planove razvoja visokokvalitetnog turizma", izjavio je ministar održivog razvoja i turizma.

Kazao je da Crna Gora postepeno, ali sigurno, valorizuje sve najveće prednosti, a to je sinergija sjevera i juga. Kapitalnim budžetom za ovu godinu planirano je 90 miliona eura za infrastrukturne projekte na sjeveru naše države.

"Ključni akcenat je razvoj sjevera Crne Gore i njegovo povezivanje sa jugom. Sjever treba određenu podršku i za novu turističku infrastrukturu ove godine kapitalnim budžetom planirano je 90 miliona eura. Gradićemo nove ski staze, žičare i ostale elemenate turističke ponude. Posebnost koju ima Crna Gora - neposredna povezanost planina i mora, je naš adut u kreiranju jedinstvene ponude i na tome moramo raditi", poručio je Gvozdenović.

Prema najavama, hotel Lipka u Kolašinu i ove sezone sa nepromijenjenim cijenama biće meta turista, kazala je v.d. izvršnog direktora Hotelske grupe Budvanska rivijera, Katarina Kažanegra.

"Najave su jako dobre i bićemo puni do kraja februara", rekla je Kažanegra.

Naša najveća hotelska grupa bilježi rekordnu posjetu u četiri hotela. Prva tri dana 2016. godine u njihovom hotelima boravilo je ukupno tri hiljade gostiju.

Izvor i foto: RTCG

Portal Analitika