Društvo

AŠANIN: Nikšićka bolnica obezbjedila visoke standarde liječenja

U nikšićkoj Opštoj bolnici više od 80 odsto smještajnih kapaciteta dovedeno je do apartmanskog nivoa, tehnološki i kadrovski je osavremenjena, a biće prva u Crnoj Gori koja će imati i heliodrom, rekao je njen direktor Ilija Ašanin.
AŠANIN: Nikšićka bolnica obezbjedila visoke standarde liječenja
Portal AnalitikaIzvor

On je ocijenio da je za uslove u Crnoj Gori to visok standard, koji je, kako je kazao, obezbijedio menadžment te zdravstvene ustanove.

Kao pokazatelj urađenog, Ašanin je naveo da je Opšta bolnica po izboru Ministarstva zdravlja, ušla u postupak akreditacije – ocjenjivanja kvaliteta rada zdravstvene ustanove po evropskim standardima.

„Zaključkom Vlade u martu 2014.godine obavezano je Ministarstvo zdravlja da odredi zdravstvenu ustanovu u kojoj če otpočeti akreditacija i odabrana je Opšta bolnica u Nikšiću. Da bi bili akreditovani neophodno je da imamo bolje uslove, opremu i dovoljno kadra za pružanje kvalitetnije zdravstvene zaštite za osiguranike“, pojasnio je Ašanin na konferenciji za novinare u Nikšiću.

Prema njegovim riječima, postupak je u završnoj fazi i očekuju da će Opšta bolnica u Nikšiću biti prava akreditovana zadravstvena ustanova u Crnoj Gori po evropskim standardima.

Ta nikšićka zdravstvena ustanova biće i prva u Crnoj Gori koja će u svom bolničkom krugu imati heliodrom.

„Kod Američke ambasade konkurisali smo za izgradnju heliodroma, uradili smo idejni projekat, očekujemo da ove godine bude raspisan tender i završi se taj posao vrijedan oko 70 hiljada EUR“, kazao je Ašanin.

Kada su u pitanju radovi na dodatnom poboljšanju smještajnih kapaciteta bolnice, on je naveo da će po savremenim standardima ove godine biti renoviran drugi sprat na kome se nalaze odjeljenja urologije i oftamologije, a procijenjena vrijednost radova je oko 250 hiljada EUR.

Riječ je o projektu za koji je bolnica konkurisala kod Američke ambasade u Crnoj Gori, koji su, kako je kazao, nakon obilaska te zdravstvene ustanove odlučili da im opredijele ta sredstva.

„ Obavljeni su svi neophodni preduslovi, a septembar je krajni rok za adaptaciju tog prostora po savremenim uslovima. Planiramo da ove godine do kraja završimo i rekonstrukciju operacionog bloka, uradimo parking u krugu bolnice za zaposlene“, rekao je Ašananin.

Nikšićka bolnica prepoznata je da neophodnu opremu obezbjeđuje iz donacija, a Ašanin je saopštio da je u pripremi tender za nabavku video gastroskopa neophodnog u dijagnostici gornjeg dijela digestivnog trakta.

Procijenjena vrijednost tog savremenog aparata je 44 hiljade EUR, sa čime će se, kako je ocijenio, popraviti nivo te zdravstvene ustanove.

Prema njegovim riječima, u toku je i tender za nabavku defibliratora za potrebe konorarnih jedinica intenzivne njege, a u pripremi je i takav oglas za nabavku novog skener aparata, vrijednog 350 hiljada EUR.

„Dosadašnji skener u Opštoj bolnici, na kome je pregledano 41.124 pacijenta i dalje je u funkciji, ali je dotrajao i mora se novi nabaviti. Oprema će biti obezbijeđena iz sredstava obezbijeđenih donacijama“, kazao je Ašanin.

On se pohvalio da zaključno sa prošlom godinom nema ni jednog pacijenta na čekanju za pregled na skener i CT dijagnostiku u Opštoj bolnici i naveo podatak da je na Odsjeku za ultrazvučnu dijagnostiku i rendgensko i CT snimanje pregledano je 22.830 građana.

„ Broj pregledanih pacijenata u svim našim specijalističkim ambulantama je 121.78 što bi značilo da su se po dva puta svi Nikšićani pregledali u nekoj od specijalističkih ambulanti, dok je izvršeno 893.848 laboratorijskih analiza,koje se rade bez problema od kako su u zadnje tri godine pod ingerencijom Opšte bolnice“, rekao je Ašanin.

MINA

Portal Analitika