Društvo

RADONJIĆ: Crna Gora na putu velikih izazova i rizika

Crna Gora izvorno pripada Evropi, ali svoju namjeru za vraćanje tamo gdje joj je mjesto i preduzete korake u tom pravcu, mora temeljiti na mnogo širem civilizacijskom i duhovnom kodu koji se, u današnjim prilikama, i u vlasti i među intelektualnim elitama potpuno gubi iz vida, kazao je univerzitetski profesor Radovan Radonjić u razgovoru za Pobjedu.
RADONJIĆ: Crna Gora na putu velikih izazova i rizika
Portal AnalitikaIzvor

Prema njegovim riječima, i objektivno i subjektivno Crna Gora je na velikom putu, ,,punom velikih izazova, rizika i iskušenja, s podjednakim velikim izgledima da napravi nešto veliko ili potone u živo blato trivijalnosti koje je drži prikovanom za dno bijede i beznađa“.

- Kad to kažem, imam u vidu, s jedne strane, njen oficijelni naum da napravi gotovo začuđujuće veliki istorijski iskorak ka obzorjima i prostorima moderne civilizacije i, s druge, enormno odsustvo svijesti u njoj samoj o karakteru i kakvoći tog poduhvata, opredmećenog u započetim evroatlantskim integracijama i orijentacijama, odnosno njihovom značaju za njeno vraćanje matici i matrici iz koje je nastala i kojoj suštinski pripada - smatra Radonjić.

Odgovarajući na pitanje od čega zavisi koje će se od to dvoje desiti, Radonjić ističe:

- Prevashodno od uravnoteženosti pristupa izazovima i zahtjevima pred kojima se nalazi. Naime, ne može se orijentacija na vraćanje Crne Gore Evropi, kamo ona izvorno pripada, tumačiti ni samo bezbjednosnim momentima iako su oni, nesumnjivo, krucijalno važni, niti samo nadom u ekonomski boljitak, iako ni on nema alternative. Bezbjednosni konteksti se mijenjaju, a mijenjaju se i ekonomske prilike zavisno od opštih svjetskih i regionalnih kretanja i kriza. Zato u svakom integracionom i drugom razvojnom programu i poduhvatu, uporedo s bezbjednosnim i ekonomskim, ili čak više od njih, treba imati u vidu i neke druge momente i elemente, posebno one koji se ti ču duhovne kulture i moralnog poretka. O tome, međutim, u aktuelnoj priči o evropskim perspektivama Crne Gore gotovo da nema ni pomena - rekao je Radonjić.

Opširnije u Pobjedi...

Portal Analitika