Abiznis

Slučaj Vektra Boka: Radnici bez posla i plata, Novi bez dva hotela

Od decembra 2007, kada je i zvanično kompanija „Vektra Montenegro“ postala vlasnik većinskog kapitala HTP „Boka“, nekadašnjeg lidera u turizmu Boke, do decembra 2015. godine, period je velike neizvjesnosti za zaposlene čiji se broj iz godine u godinu smanjivao i na kraju sveo na svega 29. Umjesto najavljenih 360 miliona eura novih investicija u postojeće i gradnju novih objekata, za osam godina srušen je i devastiran dio imovine.
 Slučaj Vektra Boka: Radnici bez posla i plata, Novi bez dva hotela
Portal AnalitikaIzvor

Hotel „Tamaris“ je porušen do temelja, ogoljen je hotel „Igalo“, a jedini preostali „Plaža“ ostao je da radi nudeći nizak kvalitet usluga. I on je zatvoren nakon ljetnje sezone, tako da je jedini otvoreni objekat „Vektra Boke“ autobuska stanica. Propadanju su prepušteni i brojni drugi ugostiteljski objekti ili su u međuvremenu prodati. Novu šansu „Vektra Boka“ je dobila na izmaku 2015. godine usvajanjem plana reorganizacije firme, ali sa njom i samo 30-ak ljudi, koliko je predviđeno da bude stalno angažovano u budućem periodu.

- Usvajanjem plana reorganizacije nije prestala naša strepnja. U iščekivanju smo šta će se dogoditi, jer nijesmo zadovoljni dinamikom isplate, kao ni brojem zaposlenih. Da je plan dobar, bila bi dinamika ispunjavanja mnogo bolja i ostali bi svi na poslu. S druge strane, u slučaju izglasavanja bankrota ko zna kada bi se od prodaje imovine namirila naša potraživanja. Od dva loša rješenja izabrali smo ono za koje smatramo da će biti bolje za nas. Da li smo bili u pravu, pokazaće vrijeme. Najgora moguća varijanta bi bila da se plan ne ispoštuje i da se nakon godinu, dvije proglasi bankrot - kazao je predsjednik Sindikata „Vektra Boke“ Vojin Miljanić. On dodaje i da najveći problem predstavlja neuplaćeni radni staž za skoro pet godina, pa će zatražiti pomoć od nadležnih ministarstava, Poreske uprave i Fonda PIO, da preuzmu tu obavezu, uplate doprinose, a da se oni kasnije namire iz stečajne mase.

- Na dan uvođenja stečaja u „Vektra Boki“ je bilo 117 radnika. Zahtjev za odlazak penziju predala su 52 radnika i čekaju odgovor od nadležnih. Na birou je 60 ljudi, a možda nekih 10-ak do 15 je našlo novi posao. Imamo i slučajeve da su bez posla ostali i supružnici, jedno danom uvođenja stečaja, a drugo nakon sezone. Imamo podstanare, ljude sa malom djecom, idu praznici, zima, kako će to sve da prežive i prožive neka se zapitaju oni koji su nas doveli do ovoga. Trenutno u firmi radi 29 ljudi koji primaju 193 eura mjesečno. Planom je predviđeno da ostane taj broj stalno zaposlenih i da se angažuje 50 sezonaca. Radnici sa tim nijesu zadovoljni, ali na to nijesu mogli da utiču - kazao je Miljanić. On ističe da su zaposleni nekadašnje HTP „Boke“, pa „Vektra Boke“ uvijek bili priznati i poznati kao dobri radnici, a da nijesu dobili ništa osim otkaza. (Opširnije čitajte u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika