Rukomet

Bošković: Cilj plasman na Olimpijske igre

Cilj ženske rukometne reprezentacije Crne Gore na kvalifikacionom turniru u Danskoj biće osvajanje jednog od prva dva mjesta i plasman na Olimpijske igre (OI) u Rio de Žaneiru, kazao je predsjednik Rukometnog saveza Predrag Bošković.
Bošković: Cilj plasman na Olimpijske igre
Portal AnalitikaIzvor

On je istakao da Crna Gora ima tešku, ali ne i grupu koju je nemoguće proći. Rivali crnogorskih rukometašica na turniru u Alborgu, od 18. do 20. marta, biće Urugvaj, Rumunija i domaćin, Danska.

“Cilj nam je da osvojimo jedno od prva dva mjesta i da obezbijedimo odlazak na OI u Rio. Cilj smo postavili poslije Olimpijade u Londonu. Daćemo sve od sebe, a da li će to biti dovoljno vidjećemo 20. marta”, kazao je Bošković agenciji MINA.

On je nastup crnogorske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Danskoj ocijenio kao uspješan, navodeći da je prije svega ostvaren postavljeni cilj – plasman na kvalifikacioni turnir. Bošković je naglasio da ostaje žal za propuštenom šansom borbe za medalju. 

“Smatram da smo do te utakmice u četvrtfinalu prikazanim bili više nego zadovoljni. Tim je djelovao i u napadu i u odbrani dominantno. Norveška je sila gdje morate dati i više od svojih mogućnosti da bi ste izašli kao pobjednik. Mi to nijesmo uspjeli. To je sport i na stručnom štabu je da utvrdi razloge i da ih ispravi pred start kvalifikacija za OI”, kazao je Bošković. 

On je istakao da su se potvrdila očekivanja uoči šampionata da skoro svaka evropska selekcija, uz Brazil i Južnu Koreju, može otići do kraja SP. 

“To se i desilo, tri od četiri ekipe nijesu bile među glavnim favoritima, a bile su učesnici finalnog vikenda. Ženski reprezentativni rukomet nikad nije bio izjednačeniji. Ni Norveška nije dominantno osvojila titulu, osim finalne utakmice, kao nekih ranijih godina. Svi žele učešće na OI i zato su sve karte bile bačene na SP. Očekujem veliku borbu u martu za šest mjesta koje vode na OI”, rekao je Bošković.

On je kazao da rezultat Holandije nikako ne može biti iznenađenje, navodeći da holandska rukometna škola posljednjih desetak godina daje izuzetne rezultate. 

“Sad je imala sreće i otišla do kraja. Prie dvije godine u Zagrebu smo ih mi zaustavili. Za mene njihovi rezultati nijesu iznenađenje”, kazao je Bošković.

On je, odgovarajući na pitanje da li može holandsku da uporedi sa školom Budućnosti, kazao da i crnogorski prvak ima svoju školu koja daje rezultate i davaće i u buduće. 

Predsjednik ŽRK Budućnost kazao je da je prvi dio sezone u Ligi šampiona za crnogorskog prvaka, koji brani trofej, bio izuzetno uspješan.

“Do sada je bilo dobro. Obezbijedili smo značajnu bodovnu zalihu. Sada treba da uživamo u narednih šest utakmica i da podižemo kvalitet forme, što neće biti ni malo lako s obzirom na reprezentativne napore. Zato nam je ključna utakmica dvomeč u aprilu u četvrtfinalu, jer smatram da nam plasman među osam naboljih neće izmaći, a manje je bitna pozicija sa koje ćemo ići u nokaut fazu”, rekao je Bošković. 

On je, komentarišući šanse crnogorskih rukometaša na Evropskom prvenstvu, kazao je da je pred njima prilika da se odmjere sa najboljim selekcijama u Evropi. Šampionat će biti odigran od 16. do 31. januara u Poljskoj, a rivali crnogrskim rukometašima u preliminarnoj fazi biće Danska, Mađarska i Rusija. 

“Podmlađivanjem smo napravili dobru osnovu. Sada gradimo to za šta smo dobru osnovu stvorili. Siguran sam da ćemo se u narednim godinama radovati uspjesima muške reprezentacije mnogo više nego u prethodnim prilikama. Stvoreni su uslovi za to”, kazao je Bošković. 

On je, odgovarajući na pitanje da li je relano očekivati skori povratak Lovćena u SEHA ligu, rekao da će Savez stvoriti sve preduslove da se to desi, ali da ne može voditi poslovnu politiku kluba.

“To je pitanje za menadžment Lovćena”, rekao je Bošković.

On je naglasio da je zadovoljan statusom rukometa u Crnoj Gori i da su rezultati u tom sportu prepoznati od države.

“Jesam zaista. Rukomet je jedan od najuspješnijih sportova u Crnoj Gori i to je i od države prepoznato. Zadovoljni smo onim što dobijemo od nje. Ono na čemu moramo raditi jeste edukacija menadžmenta klubova, a zatim trenera”, zaključio je Bošković.

Portal Analitika