Svijet

Dragišić: Teroristi će u 2016. biti još aktivniji

U dvije trećine država svijeta u posljednjih nekoliko godina došlo je do smanjivanja sloboda, najvećim dijelom zbog sve veće opasnosti od terorističkih napada.
Dragišić: Teroristi će u 2016. biti još aktivniji
Portal AnalitikaIzvor

Prognoze za narednu godinu takođe nisu dobre.

Prije tačno tri decenije pet evropskih država formiralo je prvi Šengenski prostor. Pad Berlinskog zida, putovanja bez pasoša po Evropskoj uniji i ekonomski procvat, za mnoge su bili kraj istorije.

A onda su u 21. vijeku stigli Al Kaida, prisluškivanje građana američkih obavještajaca i sve veća opasnost od terorizma, što pokazuju posljednji napadi u Parizu. Profesor Fakulteta bezbjednosti Zoran Dragišić kaže da izazovi tek slijede.

On navodi da je terorizam kao voda - “ako mu zatvorite na jednom mjestu, on ce proći na drugom.

“Jedino efikasno, jedino što daje dobre rezultate u borbi protiv terorizma je kvalitetan obavještajni rad. Zatvaranjem granica, ukidanjem Šengenskog sporazuma, sužavanjem ljudskih prava i sloboda se nećemo izboriti protiv terorizma”, navodi Dragišić.

Istraživanja pokazuju da je poslije napada u Parizu, bojazan građana od terorizma najviša još od 11. septembra 2001. kada je Al Kaida napala Sjedinjene Američke Države.

“Mislim da će teroristi u 2016. godini biti još aktivniji, s obzirom da se nijedna politička tema zbog koje imamo toliki terorizam nije zatvorila. Dakle mi imamo nastavak sukoba u Siriji i Iraku, Islamska država je sve aktivnija i mislim da će oni u mjeri u kojoj budu trpjeli poraze u Siriji i Iraku pojačati terorističke aktivnosti”, ističe Dragišić.

Sjedinjene Američke Države su nedavno saopštile da pooštravaju ograničenja na putovanja u Ameriku za strance koji dolaze iz država kojima za to nisu potrebne vize.

Takva odluka je donesena pošto su pooštrene mjere bezbjednosti nakon terorističkih napada u Parizu.

Izvor: b92.net

Portal Analitika