Politika

KENTERA: Referendum o NATO sjutra bi prošao

Da se u Crnoj Gori sjutra održi referendum većinu bi imala opcija "za pristupanje NATO-u", uvjeren je predsjednika Atlantskog saveza Savo Kentera, koji ipak smatra da Skupština ima puni legitimitet, ali i većinu da donese takvu odluku. Dodatnu potvrdu tome imaćemo, kaže i na izborima planiranim za 2016.
KENTERA: Referendum o NATO sjutra bi prošao
Portal AnalitikaIzvor

Kentera je za Portal RTCG kazao kako je siguran da će Rusija nastaviti da se miješa u unutrašnja pitanja Crne Gore, ali kako kaže ni ta ni bilo koja druga država ne može zasutaviti naš prijem u NATO, što je sada samo tehničko pitanje i procedura. 

U ovom momentu je nezahvalno, kaže Kentera, govoriti o tome koliko vremena će proći do punopravnog članstva Crne Gore u NATO.

"Da li će proći godina ili godina i po i ja se uopšte ne bih time opterećivao, niti bilo ko u zemlji treba time da se opterećuje u ovom momentu. To je sada tehnička stvar i najmanje tu nešto zavisi od Crne Gore. Ono što je do nas, ja vjerujem da ćemo mi završiti do aprila, a ono što predstoji je ratifikacija od strane 28 država članica, tako da će sve od njih zavistiti, od njihove administracije koliko će brzo ili sporo završiti taj proces", ističe Kentera.

On vjeruje da će sve države članice, kada je u pitanju Crna Gora, dati maksimum da dokument o prijemu ratifikuju u što kraćem roku.

"Nakon toga naš Parlament treba da tu odluku usvoji, a potom postoji i procedura pohranjivanja tog dokumenta u Vašingtonu i nakon toga možemo reći da smo punopravna članica NATO-a. Nadam se da će taj period, kada je Crna Gora u pitanju, a na osnovu iskustva nekih drugih zemalja biti negdje od godinu do godinu i po", kazao je Kentera i dodo da taj proces više ništa ne može usporiti ili omesti.

Kentera kaže da se Rusija od 2006, od kad je Crna Gora postala članica Partnerstva za mir, miješala u unutrašnja pitanja Crne Gore.

"Tada smo iz Rusije imali nediplomatske poruke, međutim mi smo se rukovodili našim interesima i onim što smatramo da je najbolje za državu i građane i kao rezultat toga dobili smo i pozivnicu za NATO. Reakcija Rusije me ne iznenađuju, normalno je da se ljute, da postoji određeno nezadovoljstvo. Međutim postavlja se pitanja zbog čega se jedna velika Rusija protivi ulasku Crne Gore u NATO, da li zbog toga što shvataju da će ulaskom u NATO naša država napraviti civilizacijski iskorak i konačno se okrenuti Zapadu, što je definitivno istorijski i najvažniji momenat u ovoj pričili, ili su to neki drugi razlozi. U svakom slučaju mogu da se protive, ali ne mogu ništa da urade", kazao je Kentera.

On ipak smatra da će u narednom periodu takve aktivnosti Rusije biti intenzivnije. "Sa namjerom da sve ovo ospore ili uspore, nadajući se da sve ovo mogu da zaustave, ali definitivno na to ne mogu računati i može im se poslati jedna poruka da sve što rade u tom pravcu, će biti bezuspješno i da je bolje da što prije prihvate realnost, da se Crna Gora odlučila za ono što je u njenom interesu. Rusija i pored toga, ako hoće može sa Crnom Gorom da garadi najbolje odnose, ali da nam pri tom niko ne govori šta da radimo kada su u pitanju unutrašnji pitanja", precizirao je naš sagovornik.

O NATO-u Skupština da odlučiO NATO-u Skupština da odluči

Kentera kaže da parlamentarni izbori, koji će biti održani naredne godine, mogu biti provjera biračkog raspoloženja po pitanju članstva u NATO. Ipak on ponavlja da se zalaže za to da se odluka o članstvu donese u Parlamentu.

"Ja mislim da u ovom momentu, ili za mjesec dana raspišemo referendum da nikakvih problema ne bi imali da na tom referendumu prođe većinska podrška članstvu za NATO. Ne radi se o bojazni da li imamo ili ne većinu, ali se radi o tome da u Parlamentu imamo gotovo dvije trećine za NATO i to su predstavnici koje je narod birao, onda ne vidim potrebu za raspisivanjem referenduma iako smatram da je to najdemokraskiji način odlučivanja, ali u ovakvim situacijama to je jedno bespotrebno rasipanje i novca i energije i vremena", kazao je Kentera.

Atlantski savez se u prethodnom periodu bavio promocijom NATO-a i povećanjem podrške javnosti članstvu u Alijansi. Ulaskom Crne Gore u taj savez njihova misija se ne završava.

"Od 2017. ćemo krenuti sa jednim drugim pristupom i bavićemo se stvarima kojim se bave Atlantski savezi u državama članicama NATO, gdje su upravo i najjači u SAD, Kanadi, Britaniji, Njemačkoj. Tako da radićemo na tome da pružimo ekspertsku pomoć državnim institucijama, da kroz našu mrežu i neformalnu dipolomatiju pomognemo u povezivanju i jačanju državnih kapaciteta", najavio je Kentera. (Portal RTCG)

 

Portal Analitika