Društvo

U devetom mjesecu trudnoće čeka porođaj u adaptiranoj šupi

Vukčević Milena je nezaposlena trudnica koja, sredinom januara, očekuje rodjenje svog prvog djeteta u adaptiranoj šupi u podgorickom naselju Stara Varoš.
 U devetom mjesecu trudnoće čeka porođaj u adaptiranoj šupi
Portal AnalitikaIzvor

Milena se obratila Banki hrane Crne Gore sa nadom da ce joj dobri ljudi i kompanije pomoći da prebrodi situaciju u kojoj se našla.

"Nadam se da ćemo uspjeti da učinimo nesto da moja beba dočeka rodjenje u minimalno prihvatljivim  uslovima. Nikada ne bih tražila pomoć za sebe, ali sada sam prinudjena jer se radi o egzistenciji mog djeteta."U ovoj sobici od 7 metara kvadratnih u kojoj živim imam, kao što vidite krevet, komodu i furunu u kojoj palim vatru samu uveče kako bih ustedjela drva. Imam sada drva još za svega par dana ", kaže Milena.

Milena je bila u vanbračnoj zajednici. Nakon saznanja da čeka bebu, svom nevjenčanom suprugu je sugerisala da nadje stalan posao i da polako krenu da obezbjedijuju uslove za dolazak novog člana porodice. On je pokazao nezainteresovanost. Nakon shvatanja da sa njim neće pružiti djetetu dom, napustila je zajednicu.

Znala je Milena, kaže šta će to značiti za dijete i da je pred njom velika borba samohrane majke. No, ne žali što je otišla, jer zna da bi svakako borba sa bolje sjutra, bila samo njena.

Milena se vratila u roditeljski dom, iako je znala da joj oni ne mogu mnogo pomoći. I sami žive veoma teško. No nije imala izbora. 
Da bi imala kakvu takvu privatnost za sebe i bebu, koja treba da se rodi sredinom januara, adaptirana je u dvorištu jedna prostorija u kojoj nema toaleta ni kuhinje.To je nekada bila šupa.

Milena je spremna da se bori za svoje dijete. Radila je, do skoro, u taxi udruženju, kao pomoćna kuvarica i kao prodavačica. Nastaviće da radi bilo šta da obezbijedi sebe i bebu.

Koristi priliku Milena da apeluje na poslodavce da je imaju na umu za bilo koji posao, nakon par mjeseci od porodjaja. Riješena je da što prije počne da zaradjuje.

Obraćala se za jednokratnu  pomoć gradonačelniku, jer nema nikavih finansijskih sredstava, a nije u mogućnosti sada da radi jer se porodjaj bliži. Upućena je iz kabineta gradonačelnika na Centar za socijalni rad Podgorica. Oni su joj, po Mileninim riječima, rekli da ce moći dobiti jednokratnu pomoć tek nakon marta mjeseca.

Predala je sva potrebna dokumenta za dobijanje socijalne pomoći, koja bi joj sada značila puno. Rečeno joj je da ce komisija doći da je obidje u decembru. Još uvijek nisu dolazili, a Mileni je doktorka rekla da može očekivati porodjaj svaki dan; predvidjeni termin porodjaja je 17.januara.

Milena u svom sobičku čeka najradosniji dogadjaj bez potrebnih stvari za bebu. Dobila je od komšinice dvije spavaćice da ima kada podje u bolnicu i nešto robice za prve dane, nakon bebinog rodjenja.

Nije zahtjevna trudnica, kaže nam ona. Dešavalo se da  nekada poželi voće ili slatkiše, ali je sebe ubijedila da će ta želja brzo proći. I prodje, kaže nam ona sa osmijehom.

Roditelji podijele sa njom šta imaju od hrane i omogućavaju joj korišćenje toaleta. Ne želi Milena da roditelje isrpljuje brigom o sebi i bebi, dosta im je svoje muke kaže nam ona.

Zato moli pomoć od svih nas. Da joj ponesemo sa ćim možemo: hranom, garderobom, obućom, stvarima za bebu (kolijevku ili nesto  slično u čemu beba može da spava, što ne zauzima veliki prostor jer za krevetić nema mjesta u sobi, robicu, pelene, benkice  - znaju mame sta bebi treba)

Nada se da će bebu moći dojiti, kako ne bi morala kupovati bebi hranu.

Banka hrane CG je Mileni ponijela hranu i higijenska sredstva. Uspjeli smo da obezbijedimo i nešto pelena, bebi sapune i bebi vlažne maramice...No, to je sve potrošna roba i trebaće toga još dosta.

„MOLIIMO SVE LJUDE DOBRE VOLJE KAO I DRUŠTVENO ODGOVORNE KOMPANIJE DA POMOGNEMO MILENI I NOVOM ŽIVOTU KOJI USKORO DOLAZI.

Žiro račun za pomoc Mileni Vukčević je kod Societe generale banke 
550-0105000086157-77

Za kontakt Milene Vukčević obratite se Banki hrane CG na tel .069 495 680, na  mejl bankahranepg@gmail.com ili u inboxu na fb stranici https://www.facebook.com/banka.hrane?ref=hl, zaključuje se u saopštenju Banke hrane. 

 

Portal Analitika