Abiznis

Radnici „Košute“ dočekali Novu godinu ispred zgrade Opštine Cetinje

Radnici-stečajci IMO Košuta uz podršku cetinjske URA-e dočekali su novu 2016. godinu u štrajku ispred zgrade Opštine na Cetinju. Neko po kafićima, neki sa svim luksuzom u elitnim hotelima itd. a stečajci Košute u hladnoj monotonoj cetinjskoj noći, upravo ispred zgrade Opštine, jednog grada koji nekad nije imao nezaposlenih i gladnih, navodi se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika .
 Radnici „Košute“ dočekali Novu godinu ispred zgrade Opštine Cetinje
Portal AnalitikaIzvor

„Sve to u nadi, da će se konačno neko na njih osvrnuti i ispuniti njihove ne tako velike zahtjeve, od kojih prvenstveno zahtijevaju 9 neisplaćenih mjesečnih zarada prijavljenih na dan otvaranja stečajnog postupka, kao prioritetnih povjerilaca 04.03.1996.g. kao i spajanje radnog staža za vrijeme trajanja pomenutog stečajnog postupka, jer se radi o licima koja su u takvoj životnoj dobi da ne mogu ostvariti penziju, a ni zaposliti se. A nakon toga u doglednom vremenu isplatiti im i otpremninu od 200-400 eura po godini radnog staža, koja im apsolutno pripada“, saopštio je advokat Petar Martinović.
"Sada neka se zapita država i njeni funkcioneri zjedno sa Ministarstvom i Fondom rada, da li je u ovoj noći opravdan epitet koji nosi naša država, misleći na epitet socijalne pravde i države sa ustavotvornim i pravnim uređenjem, u kojoj obespravljeni radnici čekaju novu godinu van svojih domova na temperaturi debelo ispod nule.
Ova noć i njihov doček van svojih domova, je krunski dokaz da ovi obespravljeni radnici-stečajci zaslužuju ono što im je oteto, preko Privrednog suda u Podgorici i određenih pojedinaca", piše u saopštenju.

U ovom hladnom dočeku radnicima se obratio i predstavnik URA- na Cetinju Filip Adžić rekavši

" osjećamo moralnu obavezu da podržimo vas obespravljene, pokradene i ponižene radnike. Borbu za vaša prava iz luksuza Hotela Splendida, Palasa ili Bianke ostavljamo onima koji to već dugi niz godina bezuspješno rade, naša borba ogledaće se u solidarnosti sa svima vama koji poslije više decenija rada sebi ne možete priuštiti ni pristojnu trpezu za novogodišnju noć, a kamoli doček u nekom od pomenutih hotela, stoga i u buduće računajte da ćemo biti uz vas".

 

Portal Analitika