Svijet

Najprosperitetnija zemlja svijeta je Norveška, od zemalja Balkana izdvojena Slovenija

U većini parametara najprosperitetnija država svijeta je Norveška, a zatim slijede Švicarska i Danska. U tim državama je visok procenat razvijenosti ekonomije, zdravstvenog sistema, obrazovanja, sigurnosti, kao i ličnih sloboda.
Najprosperitetnija zemlja svijeta je Norveška, od zemalja Balkana izdvojena Slovenija
Portal AnalitikaIzvor

Legatum Institut u Londonu svake godine objavi godišnji globalni indeks prosperiteta, koji na osnovu raznih pokazatelja rangira države u svijetu. U uporednoj analizi koristi se 89 segmenata koji se vrednuju, počevši od tradicionalnih podataka kao što je BDP-u po glavu stanovnika, do savremenih pokazatelja.

Istraživanje je podijeljeno na osam kategorija, i to ekonomiju, poduzetništvo, menadžerstvo, obrazovanje, zdravlje, sigurnost, lične slobode i socijalni kapital. U procesu istraživanja uzete su 142 zemlje, koje su imale najviše podataka, koji su bili neophodni.

Na osnovu svih pokazatelja, najsretnija i najprosperitetnija država svijeta je Norveška, a zatim slijede Švicarska, Danska, Novi Zeland, Švedska, Kanada, Australija, Holandija, Finska i na desetom mjestu Irska.Izdvojeno je ukupno 26 najprosperitetnijih zemalja svijeta, a od 10. do 26. mjesta slijede SAD, Island, Luksemburg, Njemačka, Velika Britanija, Austrija, Singapur, Belgija, Japan, Hong Kong, Tajvan, Francuska, Malta, Španija, Slovenija i Češka Republika.

klix.ba

Portal Analitika