Društvo

VLAHOVIĆ: Crna Gora postaje svjesnija važnosti ulaganja u nauku

Budžet Ministarstva nauke za 2016. planiran je u iznosu od 6,9 miliona eura, što je znatno uvećanje u odnosu na ranije godine, i to pokazuje da Crna Gora postaje svjesnija važnosti ulaganja u nauku.
VLAHOVIĆ: Crna Gora postaje svjesnija važnosti ulaganja u nauku
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Ministarka nauke Sanja Vlahović u razgovoru za Dnevne novine kaže da nauci uvijek nedostaje novca "i uvijek može i treba više". Nažalost, kod nas se, dodaje, nauka u najvećem postotku još finansira iz državnog budžeta.

"Jedina preporuka koju smo dobili u prethodnoj ocjeni napretka od strane EK za poglavlje 25, nauka i istraživanje, bila je da se mora poraditi na povećanju ulaganja u nauku i istraživanje od strane privrede. U svijetu je već aktuelno da 70 odsto ulaganja u nauku ide iz privrednog sektora dok se samo oko 30 procenata finansira od strane države. Kod nas je, nažalost, nauka oslonjena na finansiranje iz budžeta i izvora koje obezbijedi resorno ministarstvo. U Švajcarskoj, na primjer, jedan od najuspješnijih istraživačkih centara Campus Biotech, koji okuplja istraživačke centre i biotehnološke kompanije, finansira se u potpunosti iz privatnih izvora", kazala je Vlahović.

Govoreći o prioritetima za 2016. godinu, ministarka je naglasila da Crna Gora ulazi u novu fazu razvoja, te samim tim potreba za razvojem inovacija i tehnološkim unapređenjima postaje intenzivnija.

Nova politika trebalo bi da, između ostalog, poručuje Vlahović, stavi u centar pažnje tri ključna pitanja: razvoj i podršku inovacijama, podršku naučnicima i inovatorima i povezivanje nauke i biznisa kroz podršku osnivanju inovativnih start-up i spin-off kompanija i uvođenje novih tehnologija u industriju i veća preduzeća.

Komentarišući optužbe za plagiranje naučnog rada, Vlahović je kazala da se u politici mora računati da konkurenti iz različitih struktura ne biraju sredstva da umanje značaj onih koji su na vlasti, a sebi pribave određenu političku korist.

“To je neminovnost i godine bavljenja javnim poslom nauče vas da kroz takve izazove prolazite i da vas isti učine jačima", kaže Vlahović, dodajući da sumnjom koja bi mogla ukazati na nešto nepravilno ili nezakonito treba da se bave relevantne institucije.

"Prisjetimo se ponekad one 'Veliki umovi raspravljaju o idejama. Srednji umovi o događajima, a sitni umovi o ljudima'. Pustimo male umove, kojih ima i u našem društvu, da se zabavljaju drugim ljudima. Nekad i mi dođemo na red, ali nije bitno ŠTO se kaže nego KO to kaže, pa malim umovima ostavljamo da se zabavljaju svojim malim izmišljenim igrama na račun drugih ljudi. Želim da im Nova godina donese svijest o tome da prvo treba raditi na sebi i počistiti svoje dvorište pa se tek onda baviti tuđim", navela je Vlahović.

Izvor: Dnevne novine; foto: crna.gora.me

Portal Analitika