Crna hronika

Na pomolu afera „Primorka“

Generalni sekretar Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Predrag Stamatović juče je dao izjavu u svojstvu građanina u podgoričkom Centru bezbjednosti, a po nalogu glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.
 Na pomolu afera „Primorka“
Portal AnalitikaIzvor

Prema nezvaničnim saznanjima, Stamatović je dao iskaz u okviru izviđaja u predmetu koji se odnosi na dodjelu državne pomoći preduzećima „Krisma trejd“ i „Melgonia Primorka“. Kako saznajemo, pozvan je da objasni ko je bio nadležan da Vlada 2010. godine firmi iz Bara „Melgonia Primorka“ da garancije od četiri miliona eura kako bi podigli kredit kod NLB Montenegro banke od 14,4 miliona eura. Tu garanciju, umjesto ovog preduzeća, u aprilu prošle godine platila je država. Stamatović je tada radio u Ministarstvu finansija na čijem je čelu bio Igor Lukšić. Stamatović je bio angažovan za rješavanje radničkih zahtjeva AD „Primorka Bar“.

Iz Specijalnog tužilaštva juče nije bilo zvaničnog saopštenja, a Stamatović nije odgovarao na naše pozive. Osnovno tužilaštvo u Baru u aprilu 2015. pokrenulo je izvi- đaj u slučaju „Melgonia Primorka“. Provjere su uslijedile nakon što je bivši radnik Dževdet Begzić dostavio dokumentaciju iz koje se navodno mo- že vidjeti da novac od kredita nije potrošen za potrebe „Melgonie“, već da je tim kreditom vraćan dug drugih kompanija. Vlasnik kompanije „Melgonia holding limited“ sa Kipra, koja je osnivač firme „Melgonia Primorka“ je Nebojša Bošković. On je uhapšen u aprilu u policijskoj akciji „Baron“, zbog sumnje da je tri godine ranije dogovorio prevaru sa Milošem Čujovićem, kojom su uspjeli da sa računa osoba iz Švajcarske i Lihtenštajna ukradu milion i po eura. (Pobjeda)

Portal Analitika