Svijet

UNICEF: Iraku prijeti gubitak cijelog naraštaja

Jedan od glavnih humanitarnih prioriteta iračkih vlasti u 2016. je sprečavanje nasilja zbog kojeg je milionima djece u toj zemlji uskraćeno obrazovanje i pristojna zdravstvena zaštita, saopštio je danas visoki zvaničnik UNICEF-a.
UNICEF: Iraku prijeti gubitak cijelog naraštaja
Portal AnalitikaIzvor

Više od dva miliona iračke djece ne pohađa školu, do tri miliona je moralo prekinuti školovanje zbog rata, a u prosjeku je uslijed ratnih djelovanja jedna od pet škola oštećena, uništena ili se koristi u neke druge svrhe. Škole koje su još uvijek u upotrebi često su pretrpane đacima, a nastava se odvija u smjenama.

"Postoji rizik da zbog nemogućnosti školovanja te nedostatka zdravstvene zaštite izgubimo jednu cijelu generaciju", upozorio je Peter Hawkins, predstavnik UNICEF-a u Iraku.

"Stanje škola, klinika, ali i vodnih resursa sve se više pogoršava, što djeci izuzetno otežava život. Primjećujemo prve znakove kržljavosti kod djece. Prehrana postaje problem", pojasnio je Hawkins.

Gotovo 14.000 učitelja je pobjeglo iz sjevernog Iraka, gdje velika područja drže borci sunitske džihadističke skupine Islamske države (IS). Pristup Iračanima koji žive u područjima koje je IS proglasio "kalifatom" biće takođe jedan od glavnih prioriteta u 2016.

 (SEEbiz)

Portal Analitika