Finansije

U Luku Bar dobrodošli svi investitori

Nakon što je predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić najavio mogućnost da Srbija kupi Luku Bar, u Crnoj Gori se u vezi sa tim ne može saznati više informacija, ali se reakcije mogu sažeti u samo jednu riječ – dobrodošlica.
U Luku Bar dobrodošli svi investitori
Portal AnalitikaIzvor

Samo dan nakon što je Srbija kupila 10 posto Crnogorskog elektroprenosnog sistema, premijer Srbije Aleksandar Vučić je najavio da bi u 2016. godini Srbija mogla da kupi Luku Bar u Crnoj Gori i da ne računa na bilo kakve političke smetnje.

"Luka bar nam je potrebna iz nekoliko razloga, zbog smederevske Železare i za punu revitalizaciju naše privrede. Ako hoćemno da izvozimo pune proizvode, ne samo sirovine, onda nam je dobro da imamo luku, a imamo najjeftiniju željeznicu. To je veoma važno za našu ekonomiju", rekao je Vučić, dodajući da Srbija nema sredstva da sama kupi Luku Bar, ali da bi uz odgovarajućeg partnera to mogla.

Vučićeva namjera se uklapa u namjere Savjeta za privatizaciju koji je Luku Bar uvrstio u Plan privatizacije za 2016, što je, navodno, rezultat interesovanja koje je iskazala Srbija, ali i Kina.

Međutim, prema nezvaničnim, medijskim informacijama, Luka Bar se neće prodavati kao ostale kompanije, već će imati poseban tretman što znači da se ne bi prodavao većinski paket akcija, već djelatnost preduzeća.

Ovo u srijedu nije bilo moguće provjeriti. U Ministarstvu ekonomije Radio Slobodna Evropa je upućen na Ministarstvo saobraćaja iz kog nije bilo moguće dobiti izjavu, a predsjednik borda direktora Luke Bar Predrag Ivanović se, u izjavi ovom radiju, načelno odredio prema namjeri Srbije, a dobrodošlica svim zainteresovanim investitorima je, može se reći i opšta reakcija na Vučićevu najavu.

"Luka Bar je, koliko sam informisan, ušla u Program privatizacije za narednu godinu i vidjećemo kako će taj proces ići. Svaki investitor koji je spreman da razvija Luku je dobrodošao odakle god da je“, naveo je Ivanović.

U vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista blagonaklono gledaju na sve investitore koji bi unaprijedili Luku Bar.

"Dobrodošli su svi investitori koji žele da ulože u Luku Bar čime bi ona postala jedna od kvalitetnih evropskih luka imajući u vidu zaleđe same Luke i njen značaj za regionalni razvoj, ne samo zemalja sa Balkana nego i šire“, kaže funkcioner DPS-a Zoran Jelić.

I nezavisni opozicioni poslanik Mladen Bojanić je ravnodušan u vezi sa činjenicom da bi Srbija možda kupila Luku Bar.

"Sve to prihvatam sa rezervom jer nemam sve informacije. Ne znam da li je to stvarna najava ili politički marketing. U svakom slučaju, nakon jučerašnje kupovine 10 posto akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema od strane Srbije, pretpostavljam da je to realnija opcija jer premijer Vučić, vjerovatno, računa na interese privrede Srbije. Ako se pokažu kao dobri investitori i neko ko Lukom Bar može da upravlja uspješnije nego mi do sada, nemam nikakvog razloga da budem protiv toga“, konstatuje Bojanić.

(Radio Slobodna Evropa)

Portal Analitika